10 maj, 2022

Eldriven ”folkbåt” från Norge – klar för marknaden 2023

Det norska företaget Strømsø Electric Folkboat har presenterat planerna på en eldriven folkmotorbåt med ”norskt förnuft”.

Båten är helt eldriven och designen kan sägas blanda en klassisk stil med mer moderna linjer. Av de första ritningarna att döma är det en kabinbåt med walk around-lösning, där man kan gå tryggt runt båten.

Strømsø Electric Folkboat säger att deras nya båt representerar ett nytt sätt att vara på sjön. Den kanske viktigaste anledningen är att båten drivs med två styrbara poddmotorer som är monterade på ett nyutvecklat hydrauliskt styrsystem. Det gör att båten kan hanteras enkelt med antingen ratt eller joystick.

Några mått på båten har vi inte fått, men enligt tillverkaren är den fulladdad med smarta lösningar. Till exempel ett pentry med kylskåp, vask och spritkök. Ombord finns även en toalett och bra sovplatser för två par eller fyra goda vänner i dubbelsängar. Dessutom finns det en hängkoj för ytterligare två personer.

Styrplatsen är placerad bak i kabinen. Därmed kan föraren vara med i gemenskapen ombord och slipper sitta med ryggen till sina passagerare. Liknande lösningar har provats i bland annat Bavarias långsamtgående E-serie.

Folkbåten ska producera sin egen el via solceller på kabinens tak. Med försiktig körning ska solcellerna kunna ge den ström som behövs för framdriften. Enligt tillverkaren är Folkbåten en ”evighetsmaskin” driven av solkraft.

Electric Folkboat ska lanseras i tre versioner:

Basic – en enklare instegsmodell.

Fish – Med extra säkerhet, syrafasta pulpeter för montering av fiskeutrustning.

Comfort – Toppmodellen för den som vill bo i båten under semestern eller bara ha det skönt på sjön. Den har 220/40 V uttag.

Varje modell kommer med tre olika batterialternativ:

Standard range – tillräckligt för de allra flesta.

Medium Range – För den som vill ha det lilla extra eller inte har laddmöjlighet vid egen brygga.

Max Range – Lång räckvidd.

Priset ska starta på under 1 Mkr. Båtarna ska lanseras på marknaden under 2023.

Info: www.stromsoboat.no