17 maj, 2022

Enorma kostnader för oligarkernas superyachter – hamnavgifter på en miljoner dollar i veckan

Det börjar bli riktigt dyrt att ha en superyacht som ligger vi kaj. Från Fiji kommer rapporter om superyachten Amadea, som drar på sig hamnkostnader på en miljon amerikanska dollar – i veckan!

Myndigheterna på Fiji har beordrat att Amadea inte får lämna kaj. Den 106 m långa och 4 400 ton tunga superyachten har därmed fått ett helt annat öde än vad ägaren, den ryska oligarken Suleiman Kerimov, hade tänkt sig. I stället för lyxiga långresor i varma vatten ligger båten fast vid kaj och oligarken har ingen möjlighet att besöka sin ögonsten.

De brottsbekämpande myndigheterna på Fiji, med stöd och hjälp av FBI, står bakom tillslaget. De agerar på en order som säger att Amadea är föremål för förverkande baserat på troliga brott mot amerikansk lag, inklusive penningtvätt och konspiration.

Kostnaderna för att ha en yacht i den här storleken liggande vid kaj blir snabbt enorma. Enligt IBI News kostar det 83 000 amerikanska dollar (närmare 850 000 kr) per dag för varje dag som yachten ligger vid kaj i Lautoka Port.

Amadea, som har International Maritime Organization nummer 1012531, tros vara värd cirka 300 miljoner dollar eller mer, det vill säga över 3 miljarder kr.

Fartyget är byggt 2017 hos Lürssen i Tyskland. Hon har plats för upp till 16 gäster ombord.

Amadea är den senaste i raden av superlyxiga yachter som tas i beslag av myndigheter i olika länder. Sheherazade, som av vissa ägs av Vladimir Putin, ligger fast i Italien tillsammans med en del andra yachter medan andra har beslagtagits i Spanien.

En del superyachter flyttades snabbt till skyddade hamnar efter det att Ryssland invaderade Ukraina. Några superyachter flyttades till Vladivostok i Ryssland medan andra hamnade på Maldiverna och Seychellerna, som saknar utlämningsavtal med USA. Det är troligen nog en tidsfråga innan de amerikanske myndigheterna kommer åt även dessa yachter.

Källa och foto: U.S. Department of Justice