17 maj, 2022

ePropulsion lanserar sin första elektriska inombordare

Allt större och mer kraftfulla elmotorer för båtar är på gång. Den asiatiska tillverkaren ePropulsion visar upp en ny inombordsmotor för eldrift.

Den nya motorn vänder sig främst till båttillverkare. Den heter H-100 och ska premiärvisas på Electric & Hybrid Marine Expo, 21–23 juni i Amsterdam.

H-100 Electric Inboard är en 100 kW inombordsmotor konstruerad för större segelbåtar och motorbåtar på 60–100 fot (18–30 m) med deplacement upp till 200 ton. Eldriften ger bra prestanda med mindre buller, färre vibrationer och noll avgaser. Framdrivningssystemet kan vara direkt till propeller, drev, segelbåtsdrev eller Azimuth.

Systemet är ”intelligent” så att det kan fjärrstyras med olika lägen för olika driftsscenarier. Ett ”dockningsläge” gör att gasreglaget kan programmeras för att tillåta full gasrörelse med reducerad krafttillförsel för förbättrad lågfartskontroll. Ett annat läge är avsett för dubbla motorinstallationer.

Motorn har permanentmagnet. Den ger 2 000 Nm maximalt vridmoment och levererar, enligt tillverkaren, imponerande 96 % verkningsgrad.

H-100 är kompakt och lätt, den väger bara 190 kg och kräver 443×315 mm utrymme, betydligt mindre än motsvarande dieselmotor. Den är IP67-klassad med korrosionsskydd och har ett slutet kylsystem.

Info: www.epropulsion.com