24 maj, 2022

Specialdesignad elbåt för båtdelning

Skipperi lanserar en ny specialdesignad elbåt tillsammans med Q Yachts från Finland. De första båtarna kommer att finnas tillgängliga till sommaren – men planen är att sjösätta många fler.

Pressmeddelande:

I ett första skede kommer företaget att ta in två Club 24-båtar från Q Yachts. Är intresset stort finns möjlighet att ta in ytterligare båtar. De första båtarna kommer ligga i Gåshaga, Stockholm och är beräknade till juni. Elbåt är ett tillval till det Ordinarie Fleet-medlemskapet och kommer kosta 900 kr/månad. Under pilotprojektet står Skipperi för laddningskostnaden.

Den specialframtagna båten “Club 24” från Q Yachts är designad för att möta behov och önskemål hos Skipperis medlemmar och har stora sociala ytor, är lätt att kliva i och ur och är enkel att hantera och förtöja vid både bryggor och naturhamnar. För designen står den prisbelönta designbyrån Navia Design som tagit fram en båt med god marschfart och lång räckvidd genom att göra den lättdriven, vilket också ger låg vågbildning. Båtmodellen är 7,2 m lång och batteriet har en kapacitet på 27 kWh. Vid en marschfart på sex knop har den en beräknad räckvidd på 78 nautiska mil.

– Vi är så glada att medlemsansökningarna till vår tjänst bara ökar och ökar, vilket visar att fler och fler är nyfikna på båtlivet och ser fördelarna med båtdelning. Utöver att det är enklare och mer flexibelt att dela båt jämfört med att äga så är det bättre för miljön. Genom elektrifiering kan vi nu ta ytterligare ett steg för miljön och göra båtlivet ännu mer attraktivt. Vi hoppas att kunna växla upp fort och jag ser fram emot att se hur båtarna kommer att tas emot av våra medlemmar, säger Axel Nordman som är vd på Skipperi.

De första Skipperi-elbåtarna kommer att vara tillgängliga sommaren 2022. Skipperi siktar på att avsevärt öka antalet elbåtar i flottan de närmaste tre åren.

– Laddning kommer ske i hamn under natten och mellan turerna. Vår hypotes är att laddning i hamn kommer att räcka, vi baserar det på vår data från över 11 000 båtturer och över 44 000 timmar båtglädje ombord på våra Fleet-båtar i Sverige förra säsongen. Samtidigt kommer vi följa användningen noggrant för att på bästa sätt kunna utveckla vår tjänst och anpassa den för elektrifiering, säger Axel.

– Vi erbjuder inte eldrivna brädor eller liknande i vår medlemstjänst, men det går bra för privatpersoner att hyra och hyra ut på vår uthyrningsplattform.

Information om båten: https://www.skipperi.se/q-yachts-club-24