15 augusti, 2022

Svenskt guld och brons på EM i havskappsegling

Helgen 13–14 augusti avslutades EM i havskappsegling i norska Hankö och KSSS-båten Pro4u vann brons i den öppna klassen och tog guld i amatörklassen.

Veckan har bjudit på strålande sol och fint seglarväder med bra vindar. Totalt deltog 55 båtar i tre klasser. I Pro4u:s klass (klass C) deltog 28 båtar. Totalt under EM fick Pro4u 21 poäng i de åtta racen med serien: 1-4-1-6-5-3-1-(17) efter en borträknad segling.

– Kul att vi kunde vinna de två offshore racen och hade det varit högre ”viktning” för dessa race så hade placeringen för oss kunnat bli ännu bättre. Sedan vann vi också ett banrace, så totalt tre spikar av de åtta racen. Det var bara en båt till som klarade under EM, säger fördäckaren Emil Forsgren.

Teamet som seglade EM var: Emil Forsgren, fördäck, Zacharias Krafft, mast, Emil Alnebeck, keyboard, Pontus Dahl, trim, Anders Björk, trim, Peter Thorwid, taktik, Joakim Hoppe, strategi, Patrik Forsgren, rorsman & skeppare, Sven Eriksson, stortrim.

Detta var Team Pro4u’s nionde medalj på EM och VM i havskappsegling sedan 2012 och det var tionde gången i rad som teamet tog guld i amatörklassen.

– Vi har haft två bra veckor i Norge. Vi är nöjda med placeringen på EM och vi gav de båda båtarna som slog oss en rejäl fight, säger Patrik Forsgren skeppare och rorsman.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Trond Teigen/KNS.