18 augusti, 2022

Svenskt mästerskap för Mälarbåtar avgjort i Västerås

M-båtarna brukar kallas Mälarens vinthundar, långa, smala och snabba. En helg i juli seglades det om SM-tecknen för 22:or och 30:or (siffrorna avser segelytan) på Västeråsfjärden i SS Aros regi.

Två dagar av tre var vädret ganska hårt med friska vindar som ställde stora krav på styrka, teknik och snabbhet hos besättningarna. Ett par gastar trillade i sjön vilket gav lite extra dramatik. Efter snabba räddningsaktioner var gastarna på plats igen, lika glada som förut men våtare.

Suveräne Totte Bergman från hemmaklubben Aros vann sitt femte mästerskap i M 30-klassen med Linda Ekstrand från Nyköping som tvåa och Henrik Janmark från Stockholm som trea. Aros hade inte mindre än fem båtar i topp tio: Oskar Bergman femma, Ulf Engblom åtta, Erik Stenström nia och Bertil Johansson tia!

M 22-klassen dominerades totalt av Calle Janmark från Stockholm som vann alla seglingar utom en! Rutinerade segelmakaren Janne Björnberg från Stockholm kom tvåa. Hemmaklubben hade endast en deltagare med, Bosse Stenström som kom in som sexa med lånad båt.

Segelsällskapet Aros tillhör Mälarens ledande kappseglingsklubbar vilket bevisades även denna gång med perfekta arrangemang både på och utanför banan.

Info: http://m-batsforbundet.se/

Text: Bo Stenström

 

Tät start bland 30:orna. Foto: Jörgen Lundberg.
Två 30:or i hård kamp. Foto: Jörgen Lundberg.
Räddning av borttappad gast. Foto: Jörgen Lundberg.