29 augusti, 2022

Saxdor presenterar flaggskepp på 40 fot

Saxdor 400 GTC blir det nya flaggskeppet från den finländska båttillverkaren. Båten ska premiärvisas 2024, men redan nu visas de första ritningarna.

Bakom Saxdor står båtkonstruktören Sakari Mattila, som även har skapat Aquador, XO Boats, Paragon och Axopar (den senare tillsammans med Jan-Erik Viitala).

Det är därför inte så konstigt att en del linjer i Saxdors modeller känns igen från till exempel Axopar. Men Saxdor är ett helt eget varumärke och har redan lyckats etablera sig på den internationella marknaden. Liksom Axopar så styrs företaget från Finland medan produktionen sköts i Polen.

2024 kommer den nya 40-fotaren i modellerna 400 GTC med kabin, 400 GTO som är en öppen modell och senare presenteras även en T-topp.

Några närmare detaljer har inte släppts, men det här är en större båt än Saxdor 320 Längden är cirka 12 m och bredden 3,2 m.

Båten är tillverkad med vakuuminjicering, som ger starka men lätta skrov. Den är avsedd för dubbelmontage med utombordare. Basutförandet har 2×300 hk Mercury Verado medan toppversionen får 2×450 hk Mercury Racing. I grundutförandet anges toppfarten till över 40 knop medan toppfarten i den kraftfullaste varianten blir över 50 knop.

På samma sätt som i 320-modellen får 400 GTC, enligt bilderna, utfällbara sidor som skapar extra volym i båten. Jämfört med 320 GTC sträcker sig dock de utfällbara sidorna längre akterut.

I den främre kabinen finns en dubbelsäng och toalett. Det finns även en extrabädd ombord.

Info: www.saxdoryachts.com

Info: https://seacastle.se/