30 augusti, 2022

63 auktionsbud på superyacht

Superyachten Axioma är fortfarande inte såld. Från början sas det att affären skulle vara avslutad på ett dygn, men efter att 63 bud har kommit in är yachten fortfarande inte såld.

Den 72,5 m långa superyachten ligger fast i Gibraltar, där Admiralty Marshal Supreme Court nu ska fatta beslut om någon av de 63 budgivarna ska få köpa den påkostade båten. Enligt internationella båtsajter är Axioma belånad till 20,5 miljoner USD, vilket indikerar var lägsta nivån för prislappen ligger. Myndigheterna i Gibraltar lär dock hoppas få betydligt mer än så.

Axioma är långt ifrån den största, dyraste eller elegantaste av de superyachter som beslagtagits från ryska oligarker. Hon är i storlek nummer 260 på ”topplistan”. Hon är dock den första som ska säljas exekutivt och affären blir intressant att följa, inte minst politiskt.

Superyachten Axioma har två stora Caterpillarmotorer och en toppfart på 17–18 knop medan marschfarten är 14 knop. Hon levererades från varvet 2013 och hade tidigare namnet Dunya.

Tankarna ombord rymmer 172 000 liter diesel respektive 69 500 liter vatten.

Bilder: Boat International.