15 september, 2022

KGK Motor AB förvärvar HR Boat

Från 1 september 2022 är KGK Motor AB ny ägare till Höga Produkter i Laxå som producerar och säljer båtar under varumärket HR Boat.

KGK Motor har varit verksamt inom den marina branschen i 40 år med starka varumärken som exempelvis Suzuki utombordsmotorer och idag är man även distributör för bland annat Askeladden, Capelli, Arronet, Suzumar och Seadrive. Ett familjeägt företag som omsätter cirka 400 Mkr med 24 anställda.

Höga Produkter AB tillverkar fritidsbåtar i glasfiberarmerad polyester under namnet HR Boat Sweden.

Företaget startade båttillverkningen 1976 och är beläget i Laxå. Har i dag 30 personer anställda och omsätter cirka 75 Mkr. Tillverkningstakten ligger på cirka 1 200 båtar per år med tonvikt på styrpulpetbåtar i storlekar på 4–6 meter.

– Försäljningen av Höga Produkter AB är ett naturligt steg i vår strävan efter en fortsatt stabil utveckling för företaget. Det lilla familjeägda bolaget har vuxit och behöver dra nytta av en större ägares specialkompetens i många frågor samtidigt som vi kan fortsätta att driva produktion och utveckling vidare i samma anda som tidigare. Sammantaget ger också denna försäljning mig personligen, möjlighet att jobba kvar i branschen under många år men med möjligheten att avluta när tiden känns rätt, inflikar Tomas Eriksson, tidigare ägare och vd på Höga Produkter AB

Nuvarande vd, Tomas Eriksson, blir kvar i bolaget i minst tre år men i rollen som styrelseordförande och från och med 1 oktober kliver istället Daniel Svensk in i rollen som vd i Höga produkter AB.

– Förvärvet av HR Boat är en del i vårt strategiska arbete att vara en attraktiv leverantör inom marinbranschen. Men jag vill betona att HR Boat ska bedrivas som separat bolag och fortsätta sin verksamhet på det framgångsrika sätt de gjort under åren och det innebär bl.a. att produktionen fortsatt kommer att ske i Laxå, säger Niklas Lindell, vd på KGK Motor.

– HR Boat och KGK Motor, samt flera av våra återförsäljare, har redan ett mångårigt och nära samarbete och med detta förvärv så förstärker vi det samarbetet ännu mer. HR Boat utvecklar och producerar ett brett program av attraktiva och prisvärda båtar och utgör en bra mix tillsammans med Suzuki utombordare. Förvärvet bidrar till att befästa vår position som en av marknadens betydande leverantörer i marinbranschen. Vi ser verkligen fram emot att fortsätta att utveckla nya båtmodeller för dagens och morgondagens båtliv samt att fortsätta att utveckla vår gemensamma affär men just nu är det fullt fokus på ‘business as usual’, säger Lasse Johansson, chef för den marina affärsverksamheten på KGK Motor.