4 oktober, 2022

Smart vinterförvaring av din båts batteri ger smidig sjösättning till våren

Efter en härlig båtsommar är det dags att ta upp båten för vinterförvaring. Glöm inte att underhållsladda båtens batterier under den kalla delen av året.

CTEK, som är specialister på batterisystem och laddning, har några användbara råd för klok vinterförvaring som håller ditt batteri i toppskick och redo för en mjukstart till våren.

– Alla fordon som förvaras över vintern kräver omsorg. Det gäller inte minst båtar. Sommarvärmen kan ha belastat ditt batteri utan att du ens vet om det. När din båt ligger på land kommer batteriet att fortsätta att tappa laddning. Inte minst om din båt fortfarande drar ström även när tändningen är avstängd, säger Gary Brown, ansvarig för aftermarket och produktansvarig på CTEK.

Detta är en av anledningarna till att man som båtägare rekommenderas att utföra regelbunden underhållsladdning med exempelvis en smart batteriladdare. Genom att underhållsladda håller man båtens batteri laddat och i toppskick under vintermånaderna. Då kan man vara säker på att motorn startar igen när man behöver den.

– Det finns faktiskt en mycket snäv marginal mellan ett fulladdat batteri och ett kemiskt urladdat . Även en liten laddningsminskning kan äventyra batteriets hälsa, eftersom sulfatkristaller kan byggas upp, försämra batteriet, minska kapaciteten och till och med göra utbyte nödvändigt, säger Gary Brown.

Batterifel kan också skada eller äventyra båtens elektronik, vilket kan göra att det blir en dyr historia.

– Därför lönar det sig verkligen att komma in i en rutin med regelbunden underhållsladdning medan din båt vinterförvaras, särskilt som regelbunden underhållsladdning faktiskt kan förlänga batteriets liv upp till tre gånger, säger Gary.

CS ONE är en smart laddare som sköter laddning och underhåll av batterier på vinterhalvåret. Den har så kallad APTO-teknik (Adaptive Charging). Allt du behöver göra är att ansluta den till ditt batteri. CS ONE kommer automatiskt att skapa ett laddningsprogram skräddarsytt för ditt batteris behov. Den har också en automatisk omgivningstemperatursensor som justerar utspänningen – även under extremt kalla förhållanden – så att den aldrig kommer att under- eller överladda ditt batteri. Allt är dessutom säkert – du kan lämna CS ONE ansluten till ditt båtbatteri hela vintern för kontinuerligt underhåll och laddning.