11 oktober, 2022

Båtstipendiet för kvinnor öppet för att söka

Med Båtstipendiet har Svedea uppmuntrat kvinnor att ta plats bakom rodret i flera år. Nu öppnar ansökningsperioden för 2023 med plats för fler stipendiater än tidigare! Bland annat välkomnas kvinnor som är verksamma i marinbranschen.

År efter år visar Svedeas årliga kundundersökning samma sak: det är nästan bara män som styr båten. Det var bakgrunden till att bolaget instiftade Båtstipendiet 2015. En intensivkurs som under en helg i Stockholms skärgård går igenom moment som tilläggning, navigation och höghastighetskörning.

– Vi tycker oss faktiskt se en liten förbättring av jämställdheten till sjöss de senaste åren. Om det är Båtstipendiets förtjänst ska jag låta vara osagt, men vi är glada att kunna bidra till en utjämning på vårt sätt. Ett är säkert – tidigare stipendiater har inte ångrat sig, säger Göran Södergren, affärsansvarig för båt på Svedea.

– Att kunna framföra en båt är fantastiskt roligt och ger frihet, det är klart att kvinnor ska köra! Med lite övning växer självförtroendet så att man vågar ge sig i väg med vännerna eller familjen när man själv vill. Under den här intensivkursen får man tillsammans med vana instruktörer testa de viktigaste momenten och dessutom ha väldigt kul tillsammans. Jag uppmanar alla kvinnor som kan att söka! säger Emma Lagerström, skadereglerare på Svedea och en av instruktörerna.

Nyhet: Båtstipendiet utökar antalet platser

Nytt för 2023 blir att antalet platser utökas till elva. Av dessa är två vikta för kvinnor som på ett eller annat sätt arbetar inom marinbranschen.

– Bara för att du jobbar på ett varv, båtbutik eller tillbehörsaffär i marinbranschen är det inte självklart att du haft möjligheten att köra själv. Därför utökar vi nu antalet platser med tre, varav två är öronmärkta för kvinnor i den marina branschen, säger Göran Södergren.

 

 

 

 

 

Fakta Båtstipendiet 2023

  • Vänder sig till kvinnor över 18 år
  • Antalet platser är totalt elva
  • Ansökningsperioden är öppen 11 oktober till 15 december 2022
  • Omfattar kostnadsfri intensivutbildning inklusive manöverintyg för högfartsbåt samt övernattning och mat
  • Genomförs 27–28 maj 2023 i Stockholms skärgård
  • Mer information och ansökan finns på Svedea.se/batstipendiet