24 oktober, 2022

Båtmotorstölderna minskar i hela landet

Mellan den första januari och sista september i år har 945 stölder av båtmotorer polisanmälts. Detta är en minskning med 14 procent jämfört med samma period året innan. Det visar den senaste kvartalsstatistiken som Brottsförebyggande rådet (Brå) publicerade 20 oktober.

Antalet stölder av båtmotorer minskar i landet. Minskningen har pågått sedan 2017. Under 2022 har det polisanmälts 945 stölder av båtmotorer, cirka 3,5 stölder per dag. Förra året stals det under samma period 1 104 motorer, vilket är 159 motorer färre jämfört med i år.

– Antalet stölder av båtmotorer ligger till och med lägre i år jämfört med samma period 2020 då Corona gjorde att länder stängde sina gränser och det var allt svårare att transportera stöldgods, säger utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst.

En av anledningarna kan vara en nyhet som Polisen region Stockholm och Polisen Båtsamverkan Väst rapporterar om:

”Den 16 oktober greps fem män i en fastighet i Gamla Tyresö. De är misstänkta för stöld av båtmotorer. I ingripandet som genomfördes av såväl poliser från Sjöpolisen i region Stockholm som lokalpolisområde Nacka hade en av motorerna kunna spårats genom att den var utrustad med en GPS. I samband med anträffandet av motorn med GPS fann poliserna flera andra motorer som nu har tagits i beslag.”

Diagrammet visar antalet polisanmälda båtmotorstölder under de tre första kvartalen.

I polisregion Nord, Mitt och Öst ligger antalet stölder på ungefär samma nivå som förra året. I polisregion Stockholm, Väst och Bergslagen har stölderna minskat. I polisregion Syd finns en viss ökning under året jämfört med föregående år.

Diagrammet visar antalet polisanmälda båtmotorstölder under de tre första kvartalen fördelat på polisregion.

Dock är kostnaderna för båtmotorstölder höga. För att återställa en stöld av en motor med 300 hk ligger kostnaderna på drygt 500 000 kronor. För en båtmotor på ca 150 hk ligger kostnaderna på cirka 200 000 kronor och för en motor på 50 hk ligger kostnaderna på cirka 100 000 kronor.

– I dessa kostnader har vi räknat på hela återställandet, dvs från omhändertagandet och transporten till båtvarvet till arbetet med montering, nya delar och transport tillbaka till kunden, säger Viktor Eklöf.

Källa och diagram: Larmtjänst.

 

För att minska risken för båtmotorstöld:

  • Starta upp Båtsamverkan i din båtklubb!
  • Stöldmärk din båt och båtmotor. Skriv upp skrov- och motornummer i båtkort.
  • Var observant på vilka som rör sig på din båtklubb
  • Använda spårsändare, men kom ihåg att kolla batterierna samt att den är aktiverad och att du som användare förstår hur den fungerar.
  • Fyll i lilla båtkortet! Finns på polisen.se och larmtjänst.se