24 oktober, 2022

Pelle Pettersons Hederspris till Christer Båth

I samband med seglarikonen Pelle Pettersons 90-årsdag i somras instiftades Pelle Pettersons Hederspris som en gåva till Pelle från Svenska Seglarförbundet. Priset, som delas ut årligen, tilldelas en person som är en god ambassadör och förebild inom svensk segling. Den historiske förste mottagaren av priset blev Christer Båth, Göteborg.

Pelle Petterson är en av Sveriges mest kända seglare och båtdesigner. Under ett långt liv har han framgångsrikt kappseglat och designat båtar. Hans bidrag till svensk seglings utveckling saknar motstycke, vilket inte minst bekräftas av att han är medlem nummer ett i Svensk Seglings Hall of Fame.

Under många decennier var Pelle Petterson en av Sveriges bästa seglare. Seglingskarriären resulterade bland annat i ett OS-brons 1964 och ett OS-silver 1972. Han har också ett tiotal VM-medaljer varav fem guld – med Starbåts-guldet i San Diego 1969 som den mest prestigefyllda meriten. Två gånger har Pelle utmanat om America´s Cup med båten Sverige – 1977 och 1980.

Förutom att vara en seglar av rang är Pelle också en designikon – främst inom båtindustrin där över 100 000 båtar tillverkats efter hans design. Men Pelle ligger bakom så mycket mer. Bland annat skapade han Volvos kultförklarade sportmodell P1800. Pelle Pettersons designprodukter sträcker sig långt, från klockor till en Stenafärja.

Mottagaren av Pelle Pettersons Hederspris utses av en jury och ska dela Pelles värderingar och egenskaper såsom: ”Ett ödmjukt och tydligt ledarskap”. ”Lyssna på omgivningen”. ”Demokrati och medbestämmande”. ”Innovation”.

Vandringspriset, som är en kompass från en av Pelles segelbåtar (Humbug XIX) och som tillverkats av Göteborgs Båt & Finsnickeri AB, delas ut årligen i samband med Seglingens Mästare. Utöver vandringspriset får pristagaren en litografi som föreställer Pelles egen design och ritning av priset.

Priset delas ut för första gången 2022. Pristagare blev Christer Båth och så här lyder juryns motivering:  Med ett aldrig sinande engagemang för segling i allmänhet och jollesegling i synnerhet, har årets pristagare, i decennium, arbetat målmedvetet för att få fler barn och ungdomar att börja segla och för att färre skall sluta. Pristagaren har genom nyfikenhet, envishet och innovativt tänkande inspirerat många seglare och spridit glädje på hamnplan. Nästan varje helg är han på plats, seglandes i en jolle på olika regattor. Han coachar, fixar och peppar – alltid redo med en hjälpande hand.

Christer Båth och Pelle Petterson. Foto: Daniel Stenholm