24 oktober, 2022

SeaStar trimplan – full kontroll med intuitiv manöverpanel

SeaStar trimplan från Dometic, som har lanserats i Sverige, har stor vikt har lagts på att designa robusta och tåliga elektriska trimplanscylindrar som hanterar hög belastning. Målsättningen har också varit att göra användandet av trimplanen så enkelt som möjligt, vilket har resulterat i en unik och intuitiv manöverpanel.

Hjärtat av systemet är den innovativa manöverpanelen som justeras genom att man vrider på ringen runt panelen. Det gör det väldigt enkelt att få önskad kompensation för att hålla båten balanserad vid sidsjö eller om båten är snedlastad. Höj eller sänk fören med en snabb knapptryckning. De elektriska cylindrarna reagerar snabbt och exakt på varje kommando. Trimplanens position indikeras med LED-indikeringar på manöverpanelen och ljusstyrkan justeras automatiskt för dags- och kvällsljus.

SeaStar trimplan finns i tre varianter – Standard, Adaptive och Optimus Adaptive. Samtliga finns med olika trimplanstorlekar och cylinder längder. Standardsystemet är ett fristående system med intuitiv kontroll som finns i fyra modeller. Automatisk återgång till fullt indragna cylindrar vid knapptryckning på hemknapp eller när tändningen stängs av. Favoritknapp som kan programmeras för önskat favoritläge på trimplanen.

 

Adaptive är ett CanBus baserat system som finns i fyra modeller som har samma funktioner som standardsystemet. Adaptive är NMEA2000 kompatibelt som ger systemet möjlighet att automatiskt hjälpa båten upp i plan vid gaspådrag och ge lägesindikering på en MFD. Det ger även möjligheten att trimplanen dras in automatiskt vid backning. Funktionerna kräver ett elektriskt reglagesystem och en MFD som är NMEA2000 kompatibelt.

Optimus Adaptive är ett CanBus baserat system som finns i tre modeller som har samma funktioner som standard och adaptive systemen. Optimus Adaptive kan även integreras med Optimus joysticksystem vilket gör att trimplanen automtiskt dras in till när joystick aktiveras. Pris från 15 295 kr.

Läs mer om SeaStar trimplan: https://www.comstedt.se/innovativ-teknik/dometic-innovativ-teknik/dometic-seastar-trimplan