3 november, 2022

CXe45 – ett eldrivet rullsystem för Code 0

Seldén kompletterar sitt sortiment av eldrivna produkter med ett rullsystem för Code 0 som är tänkt för 45–55 fots båtar. Det är tolv år sedan Seldén lanserade sitt manuella rullsystem för Code-segel under namnet ”CX” och den elektriska uppföljaren får helt logiskt heta ”CXe”. Numret “45” betecknar maximal arbetslast, 4,5 ton.

– Det mäktiga Code 0 seglet utvecklades från början för VO60 båtarna men har på senare år blivit ett allt vanligare komplement i en cruising garderob. Med en rullbar fock och en rullbar Code 0 har man vad man behöver för effektiv och rolig segling från slör upp till kryss, och man lämnar inte sittbrunnen för att byta segel. Att dessutom hantera rullandet med tryckknappar gör ju det hela ännu mer bekvämt och säkert, säger Seldéns marknadschef Mats-Uno Fredrikson.

 

CXe45 har två hastigheter och det tar ungefär tio sekunder att rulla seglet ut eller in. Snabb inrullning ger seglet en längre livslängd eftersom det fladdrar mindre.

Systemets drivenhet sitter antingen nedfälld i däcket eller i ett peke men finns också i en version som på vanligt sätt kopplas i lämpligt beslag i förstäven. Modellerna kallas för TD (Through-Deck) och OD (On-Deck).

En av de seglare som utvärderat CXe45 är Magnus Rassy, vd och ägare av Hallberg-Rassy Varvs AB. Efter två långa säsonger med sin Hallberg-Rassy 50 sammanfattar Magnus sina erfarenheter så här:

– Systemet är befriande lätthanterligt, bland annat genom att rullen har imponerande hög hastighet. Det här tar lätthanterlighet inom lättvindssegling med stora segelbåtar till en ny nivå.

CXe45 premiärvisas på branschmässan METS i Amsterdam 15-17 november (monter nr 01-775).

Leveransstart beräknas till april 2023. Pris för CXe45 drivenhet, fallsvirvel och tillhörande SEL-Bus system är 68 000 kr-

Info: www.seldenmast.com