18 november, 2022

Största upplagan hittills av välkänd elbåtstävling i Monaco

Den tionde upplagan av Monaco Energy Boat Challenge kommer att äga rum 3–8 juli 2023. Detta unika evenemang, som är det enda i sitt slag i världen, arrangeras av Yacht Club de Monaco i samarbete med Prince Albert II of Monaco Foundation, med stöd från Credit Suisse, BMW, SBM Offshore och superyachtvarvet Oceanco.

Under beskydd av Monaco, som kallas Capital of Advanced Yachting, är evenemanget värd för de tre traditionella klasserna (sol, energi och öppet hav) samt en ny utveckling i samarbete med Aqua superPower, världens första globala marina snabbladdningsnätverk .

– Monaco har alltid varit ett yachtmecka och pionjär. Från 1904 organiserade Furstendömet de första motorbåtsmötena. Innovation är synonymt med Monaco. För att fira tio år av Monaco Energy Boat Challenge vill vi visa att tekniken finns och är effektiv över ett givet avstånd, säger Bernard d’Alessandri, Yacht Club de Monacos generalsekreterare.

Aqua superPower går samman med YCM som en officiell teknisk partner för att förbättra Monaco Energy Boat Challenges status som ett globalt flaggskeppsevenemang för elbåtar. Som en snabbladdande infrastrukturplattform vid kaj som bygger och driver lokala laddningsnätverk för den globala maritima marknaden, kommer Aqua superPower att lansera den första E-dockan med YCM för detta evenemang. Den består av en ekoponton byggd av bambu och utrustad med AC (växelström, Alternative Current) laddare, kommer den att ha kapacitet att ladda över 20 båtar samtidigt med en snabb tillförlitlig försörjning. Den kommer att fungera som en flytande laddplattform för alla elbåtar som deltar i Open Sea Class. DC snabbladdning kommer också att vara tillgänglig via Aqua och YCM:s permanenta snabbladdare i Port Hercule.

E-Dock-konceptet är idén från YCM som en del av dess åtagande att främja hållbar navigering. 2019 var YCM den första småbåtshamnen i världen att utrusta sin brygga med Aquas snabba DC (Direct Current) laddare för att demonstrera och bana väg för införandet av elektrisk fritids- och kommersiellt båtliv, ett initiativ som inkluderade att lägga till elektriska anbud till förstärka sin idrottssektions flotta.

Nytt för jubileumsupplagan är också det första E-Boat Rallyt för kommersiellt tillgängliga elbåtar. Det kommer att göra det möjligt för rekordmånga elbåtsbyggare att visa allmänheten hur framtiden för fritids- och yrkesbåtlivet ser ut. Den 16 nautiska mil långa E-Boat Rally kommer att avgå från Monaco för att anlöpa Cala del Forte i Ventimiglia, Italien där deltagarna kan ladda och besökare kommer att kunna se båtarna på nära håll, innan de återvänder till Furstendömet.