22 november, 2022

Spanska seglingsfotografen Nico Martinez tog årets bild i Mirabaud Yacht Racing Image award 2022

Den spanske fotografen Nico Martinez är vinnaren av Mirabaud Yacht Racing Image award 2022. Han vann med en bild tagen under TP52 World Championships i Cascais (POR).

– TP52-flottan seglade medvind, med en lätt bris och i ett mycket speciellt ljus, minns Martinez.

– Det var inte en särskilt produktiv dag, inte den typiska Cascais-dagen med vind och bra ljus. Sedan såg jag sammansättningen av de fem TP52:orna och sa till min båtförare att stanna. Senare, när jag laddade in bilderna på min dator, var jag inte övertygad, så jag satte den i svartvitt och magin hände. Så fort jag såg den sa jag att det var bilden.

De sex medlemmarna i den internationella juryn röstade enhälligt för Martinez foto. De gav betyg mellan 8 och 10 för de tre kriterierna: den känsla som bilden framkallar, dess tekniska svårighet och dess originalitet.

 

Nico Martinez har varit en professionell kappseglingsfotograf sedan 1990. Han har varit officiell fotograf för de spanska utmanarna i America’s Cup 1995, 2000 och 2007 och är den officiella fotografen för TP52- och RC44-seglingarna.

Den tyske fotografen Eike Schurr kom tvåa med en fantastisk bild tagen ombord på VO65 The Austrian Ocean Race Project under en träningskorsning av Atlanten mellan St Maarten och Azorerna.

Finlands Patrick Blom kom trea med sitt foto från Viaporintuoppi regattan för traditionella segelbåtar.

Public Award, baserat på antalet offentliga röster på internet, vanns av Brigi Török med sin bild på Libera Raffica som tävlar i Bol d’Or Mirabaud, före Tom Coehoorn (NED) och Felix Diemer (GER) .

Delegates Award, baserat på röster från delegater vid Yacht Racing Forum på Malta och World Sailings årliga konferens i Abu Dhabi, vanns av Nico Martinez före Eike Schurr och Martina Orsini.

Inte mindre än 150 fotografer från 29 nationaliteter deltog i den 14:e upplagan av Mirabaud Yacht Racing Image Award 2022.

Källa och bilder: Mirabaud Yacht Racing Image Award.