23 november, 2022

Silent-Yachts lanserar sin första eldrivna tenderbåt

Tender 400 är den första eldrivna tenderbåten från Silent-Yachts. Den är byggd i kolfiber och toppar över 20 knop.

Silent-Yachts har gjort sig kända med sina stora och eldrivna katamaraner. Men nu presenterar de alltså en liten båt som ska fungera som tender till yachter. Båten kan ta upp till sex personer ombord. Den är byggd i kolfiber för att få så låg vikt som möjligt men ändå ha hög styrka i skrovet.

Den är designad av Silent-Yachts-teamet och byggd enligt samma höga standard som de större yachterna. Tenderbåten mäter 4,0 m från akterspegeln till fören och har i sitt lilla format lånat flera detaljer från Silent-Yachts mycket större elektriska katamaraner på 60 och 80 fot. Den har de typiskt kantiga men moderna linjerna och en färgsättning i svart och vitt.

Tack vare uppbyggnaden i kolfiber väger den lilla och mycket tysta tendern endast 90 kg. det betyder att den är lätt att lyfta ut ur båten med den hydrauliska badplattformen på till exempel en Silent 60.

Köparna kan välja mellan olika framdrivningsalternativ för inombords- eller utombordardrift. Den som väljer inombordare får en motor på 20 kW och vattenjet, vilket ger mycket enkel hantering men tar en del effekt. Med den sportigare utombordaren är effekten antingen 20 kW eller 30 kW, beroende vad köparen väljer. Den större motorn ger båten en toppfart på 20 knop.

Av prestandaskäl har Silent-Yachts konstruerat båten för att bära antingen ett standard 16 kWh litiumbatteri eller en uppgraderad 20 kWh enhet för större räckvidd. Vid en marschfart på tio knop klarar batteriet minst två timmars körtid. Snabb inbyggd laddning ska enligt tillverkaren fylla på batteriet på bara 2,5 timmar.