24 november, 2022

Havsfilosofen – följ med på Sven Yrvinds inre resa över världshaven

Långseglaren Sven Yrvind, 83 år, har blivit en svensk världskändis genom sina ensamseglingar över världshaven. I Viaplay-dokumentären Havsfilosofen får vi under fem år följa hur Yrvind bygger ännu en segelbåt för att segla utan stopp mellan Irland och Nya Zeeland. Havsfilosofen är en Viaplay Documentary och har premiär våren 2023 på Viaplay.

Pressmeddelande:

– Havet är detsamma som det alltid har varit. Det är där jag är som lyckligast och människor mår som allra bäst, säger Sven Yrvind.

Under fem år får vi på nära håll följa hur Sven Yrvind bygger sin båt och förbereder strapatsen att ensam på havet låta vindarna ta honom mellan Irland och Nya Zeeland, en resa på nästan 2000 mil över öppet hav. Resan beräknas ta 300 dygn. Många menar att 83-åringens projekt är galenskap, men Yrvind själv tror snarare att han är en av få sansade personer som lever idag.

– De säger att vi ska ha stora båtar för ökad komfort men stora båtar gör dig trött och uttråkad. En båt som har en blygsam storlek är hållbar och kräver få icke förnybara resurser. Den är säker. Den ger sin ägare större glädje än en stor båt. En liten båt gör dig smidig och livfull. Vi behöver komma ifrån konsumtionssamhället. Vi blir inte lyckligare av ökad konsumtion, säger Sven Yrvind.

Dokumentären följer inte bara de fysiska hinder som åldern för med sig, utan också de psykologiska såväl som filosofiska frågorna en 83-årig äventyrare ställs inför när han närmar sig de sista åren av sitt liv. Genom Yrvinds egna och vänners berättelser ges en bild av hans bakgrund och vad som fått honom att välja den här vägen i livet – en havseremit som lever utanför det konventionella samhället.

– Det är 60 år sedan jag första gången lämnade Sverige på egen köl. Tack vare båten har jag lärt mig massor om omvärlden och människor. Jag fick möjlighet att se olika länder från ett helt annat perspektiv än folk som reser via bilvägar. Jag har sett platser som inte går att nå utan båt. Havet är detsamma som det alltid har varit. Det är där jag är som lyckligast och människor mår som allra bäst, i lugnet som infinner sig i havet, säger Yrvind.

I dokumentären möter vi även Yrvinds nära vänner och får höra om deras gemensamma resor och hur han inspirerat andra att ändra sina liv. Havsfilosofen är inte i första hand en film om segling, utan ställer frågor om vilket liv vi vill leva, om konsumtionssamhället, om döden och åldrandet, och om det är möjligt att föra en livsstil som går utanför normen.

– Historien om Sven Yrvind är en fantastisk historia om en svensk som blivit världsberömd genom att gå sin egen väg, och som genomfört äventyr som fått hela seglingsvärlden att häpna. Han ställer viktiga frågor om livet, döden, konsumtionssamhället och hur vi lever idag, och jag tror att det kommer att få många av våra tittare att fundera över vad det är som faktiskt är viktigast för att vi ska må bra, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på Viaplay Group.

Yrvind var den förste svenske ensamseglaren som passerade Kap Horn vilket placerade honom i topp i seglingsvärldens Hall of fame. För det tilldelades han 1980 Royal Cruising Clubs medalj i Storbritannien för gott sjömanskap efter att ha seglat runt Sydamerikas spets i sin 5,9 m lång båt. Han har föreläst för kungafamiljen, skrivit flertalet böcker och uppfunnit Bris-sextanten som anses vara världens minsta sextant med en vikt på tre gram.

Havsfilosofen regisseras av Andreas Eidhagen på The Motor. Producent på The Motor är Annika Gritti. Exekutiv producent på Viaplay Group är Magnus Coinberg.

Viaplay-dokumentären Havsfilosofen är producerad i långfilmsformat på cirka 80 minuter och har premiär våren 2023 på Viaplay.