28 november, 2022

Italiensk elbåt debuterar på Boot Düsseldorf i januari

Capoforte SQ240i är en ny italiensk elbåt som gör sin världsdebut Boot 2023 i Düsseldorf. Det är också den första båten som utrustas med en 50 kW Molabo ISCAD elektrisk inombordsmotor.

Linjerna på den är båten känns igen. Den har tydliga designkopplingar till minst ett par nordiska eldrivna båtar som har presenterats de senaste åren. Det är en helt öppen båt med stora utrymmen för sittplatser, bord med mera.

Båten har haft världspremiär på Genoa Boat Show i år och vann då även ”Design Innovation Award 2022” i kategorin ”Motorbåtar upp till 10 m” på mässan. Nu väntar en större lansering som alltså får sin start på Boot Düsseldorf 21–29 januari 2023.

Den italienska båten kan utrustas med antingen Yamaha HARMO 3,7 kW utombordare eller 50kW Molabo ISCAD V50 inombordsmotor. Den båt som visas i Düsseldorf är utrustad med en Molabo ISCAD V50 elmotor. Det är en 50 kW inombordsmotor med rak axel, som totalt väger endast 45 kg.

ISCAD kombinerar motor och styrenhet i en enhet. Lösningen är lätt att integrera ombord, vilket minskar kabeldragningen och det utrymme som krävs för installation. Integrering och underhåll är enkelt eftersom inga högspänningssäkerhetsåtgärder krävs. Lågspänningskomponenter (48V) använder därför effektivt batteriets energi och uppnår en uppmätt systemeffektivitet på över 95 procent under optimala driftsförhållanden, enligt tillverkaren.

Den första modellen av båten, som förhandsvisades på Genoa Boat Show, hade designats för en 3,7 kW HARMO Yamahas elektriska utombordare. Det är också ett framdrivningssystem som garanterar extremt enkel manövrering, även i begränsade utrymmen.

Med sin längd på 7,38 m och en bredd på 2,46 m kan Capoforte SQ240i bära upp till tio personer.

För denna modell har designern Christian Grande tänkt på de former som speciellt ska vara utformade för elektrisk framdrivning. För produktionen har använts en speciell typ av laminering.

Info: www.capoforteboats.com