29 november, 2022

Tillbaka till rötterna med nya Eastbay 60

Sedan den första Eastbay 38 introducerades 1993 har utvecklingen varit snabb. Nya Eastbay 60 är både en återblick till båtarnas historik och en modernisering eftersom den är byggd med företagets så kallade V-Warp-teknik och den nya skrovform som varvet använder.

Eastbay 60 beskrivs av varvet GB Marine Group som den bästa båt som de någonsin har byggt. Modellen finns tillgänglig med flera olika layouter.

För att ge en återblick designades Eastbay 38 av C. Raymond Hunt Associates i samarbete med Grand Banks Yachts. Den modellen följdes av Eastbay 40 och sedan 43:an. 1997 kom ett verkligt genombrott för företaget som slog försäljningsrekord 27 stycken Eastbay 49 HX på Miami International Boat Show. Därefter introducerades modellerna 39, 45, 46, 47, 50, 54 och 58.

Därefter skedde en förändring när Mark Richards tog ansvaret för GB Marine Group som vd 2014. Tillsammans med sitt team gick han omedelbart igång med att utveckla Eastbay 44, som blev en omedelbar klassiker. Båten byggdes med en konstruktionsfilosofi om lättare, starkare och bättre samtidigt som den traditionella Hunt-skrovformen behölls.

Kundernas efterfrågan på allt större båtar ökade dock, vilket ledde till att Richards beslutade att använda företagets avancerade V-Warp-teknik till Eastbays större båtar, vilket också har skett med Eastbay 44 och Eastbay 60. Skrovplattformen byggs med fokus på effektivitet, maximal komfort och en mjuk gång i sjön.

V-Warp Hull är designat för att båten ska ”stanna i vattnet” och därmed maximera vattenlinjens längd och skära genom vågorna. Detta till skillnad från en typiskt djup V-botten, som kräver mycket energi för att trycka upp en båt ur vattnet och komma upp i plan.

Nya Eastbay 60 har en lyxig, handgjord interiör med stor volym. Träarbetena är i teak, som har valts av varvets hantverkare och ådringarna är perfekt matchade i hela interiören. Företagets inredningsteam arbetar med varje kund för att spegla deras individuella smaker och krav.

Inredningen kan anpassas enligt flera olika layoutalternativ, som framgår av bilderna här intill.

Preliminära testkörningar har gett en marschfart på 27 knop med 900 hk Volvo Penta IPS 1200 och en toppfart på 33 knop. Med 1 000 hästkrafter Volvo Penta IPS 1350 ökar marschfarten till 30 knop med en beräknad toppfart på 38 knop. Räckvidden anges till 800 nautiska mil.

Fakta Eastbay 60

Längd:                                   20,74 m

Bredd:                                    5,8 m

Djup IPS:                              1,14 m

Djup axel:                              1,24 m

Vikt:                                        27 ton

Bränsle:                                 5 750 liter

Vatten:                                   1 100 liter

Hålltank:                                300 liter

Standardmotorer:                2xVolvo Penta IPS 950 à 725 hk

Toppfart 30 knop. Marschfart 21 knop. Räckvidd 844 M

Motoralternativ 1:                2xVolvo Penta IPS 1200 à 900 hk

Toppfart 33 knop. Marschfart 28 knop. Räckvidd 790 M

Motoralternativ 2:                2xVolvo Penta IPS 1350 à 1 000 hk

Toppfart 38 knop. Marschfart 30 knop. Räckvidd 864 M

Info:                                        https://www.grandbanks.com/