6 december, 2022

Återvinningsbar segelbåt från Diva

Diva presenterar den första seriebyggda helt återvinningsbara segelbåten. Med skrov, däck, segel och annan utrustning i återvinningsbara material och i kombination med eldrift skapas en båt med minimala klimatavtryck.

Det är den nya modellen Diva 34 SE som ger dig köparna senaste teknologin för ett grönare båtliv. Bland de avgörande faktorerna för att göra detta till en ”grön” båt nämns:

– En av världens första serieproducerade båtar som är återvinningsbar i normala processer.

– Ny teknologi och nya material ger ett skrov och däck där materialen kan separeras vid återvinning och återanvändas.

– Välj mellan en båt byggd i delvis återanvända material eller i helt återvinningsbara.

– Eldrift ger noll utsläpp vid framdrivning för motor samt regenerering vid segling.

– Solceller på rufftak för laddning.

Grunden för att skapa en båt där skrov och däck kan återvinnas ligger i att kunna separera de ingående materialen vid återvinning. I normala kompositer går inte det. Genom att använda en termoplast som bindmedel i kompositmaterialet kan skrov och däck hettas upp, materialen separeras och återanvändas.

Genom ett pilotprojekt i samarbete med bland andra norska staten och en fransk kemikoncern byggde varvet en 44 fot kappseglingsbåt där konstruktionstekniken verifierades. Slutresultatet är en struktur som är minst lika stark som tidigare teknik.

Diva har valt den finska elmotortillverkaren Oceanvolt som leverantör av elmotorn. Skälet är deras stora erfarenhet och världsledande ställning av att leverera specifikt till segelbåtar och deplacementbåtar. Elmotorn kan även regenerera energi under segling.

Genom Divas samarbete med OneSails kan båttillverkaren även erbjuda segel i ett återvinningsbart material. OneSails Forte komposit har konstruerats för att vara möjliga att återvinna. Genom att lim och film ersatts av värmekonsolidering är seglen möjliga att återvinna i standardiserade processer. Denna segelduk är den första att certifieras enligt ISO 14040

Den första elbåten tillverkas för tillfället. Den kommer att få ett system av solceller på däck för att optimera energivänlig laddning. Även inredningen på den aktuella elbåten blir unik. Aldrig tidigare har Diva sett en kaptenshytt på denna storlek av båt. Här sover du bekvämt med huvudet mot väggen som hemma. Tillsammans med Diva 34:ans andra egenskaper som möjlighet till tre hytter, möjlighet till separat dusch, stor sittbrunn och seglingsegenskaper som en snabb 40 fots båt kan du njuta av komfortabelt båtliv och härlig segling i ett smidigt format med minimala avtryck på miljön.

Info: www.divayachts.se