11 januari, 2023

Före detta Teslachef grundar elbåtsbolag – första båtarna ska levereras 2024

Teslas tidigare globala tillverkningschef, John Vo, står bakom det nya elbåtsföretaget Blue Innovations Group. På den nyligen genomförda Consumer Electronics Show (CES) i Las Vegas (USA) fanns Blue Innovations Group som en av utställarna.Det var en hel del rykten om Tesla på CES. Enligt en del uppgifter skulle Tesla börja tillverka elbåtar och enligt en del var det fråga om elmotorer för marint bruk. Sanningen är troligen att det var nyheten om Blue Innovations Group som låg bakom ryktesspridningen.

Blue Innovations Group (BIG) säger att de ska börja leverera sina första båtar (R30) under andra kvartalet 2024. Det låter som en oerhört snabb utveckling för ett oprövat företag i marinbranschen, men uppgifterna publiceras av International Boat Industry (IBI).
Den första modellen från tillverkaren är R30, en 30 fots helt elektrisk motorbåt utrustad med en 800 hk drivlina med två motorer. Båten ska få ett integrerat användargränssnitt och solenergiladdning. Enligt IBI ska båten kunna nå hastigheter på upp till 45 mph (39 knop) med en nominell körtid på hela åtta timmar. Båten ska ha plats för upp till tolv personer.
Enligt grundaren, John Vo, blir R30 ”en revolution för den marina industrin genom att etablera en ny nivå av förväntningar på båtlivet”.
Det är oklart vad båten kommer att kosta, men kunder kan reservera en R30 från 1 000 US Dollar, vilket ger tillgång till en av de första 100 båtarna.