17 januari, 2023

Rekordlång räckvidd med eldrift i nya Candela C-8 “powered by Polestar”

Nya Candela C-8 ”powered by Polestar” är den första produkten från partnerskapet mellan biltillverkaren Polestar och elbåtsbåttillverkaren Candela. De två svenska premiummärkena ingick ett avtal i augusti 2022 om att Polestar ska leverera batterier och teknik för att driva Candelas elektriska bärplansbåtar.

Candela C-8 ”powered by Polestar” är avsedd att använda samma batteripaket på 69 kWh och samma DC-laddningsteknik som sitter i bilen Polestar 2 Standard range Single motor. Candela förväntar sig en räckvidd på upp till 57 nautiska mil på en laddning vid en marschfart på 22 knop. Detta står sig väl i jämförelse med förbränningsmotordrivna motorbåtar och räckvidden vid hög fart är två till tre gånger längre än för konventionella elektriska motorbåtar.

– Tack vare batteriteknik från Polestar blir Candela C-8 den första elbåten som kan ta sig till destinationer som tidigare bara var nåbara med förbränningsmotorbåtar. Candela C-8 ’powered by Polestar’ innebär ett betydande genombrott för elektrifiering till sjöss, säger Gustav Hasselskog, vd och grundare av Candela.

Den höga elektriska prestandan är möjlig tack vare en kombination av innovativ teknik från både Candela och Polestar. Candela C-8 använder sin egen effektiva och direktdrivande pod-motor, Candela C-POD. Båten ”flyger” på sina datorstyrda bärplan (foils) som lyfter skrovet över vattenytan i höga hastigheter. Detta minskar energiförbrukningen med upp till 80 procent jämfört med traditionella motorbåtar.

Förutom det 69 kWh stora batteripaketet från Polestar 2, levererar Polestar även DC-snabbladdningsteknik till Candela C-8, samt delar med sig av forsknings- och utvecklingsförmåga för att integrera tekniken och mjukvaran i en marin applikation.

Detta är första gången Polestar som elbilstillverkare levererar batterier och laddningskomponenter till en tredje part. Partnerskapet är en del i Polestars arbete med att driva omställning till hållbar elektrisk mobilitet även utanför bilindustrin.

Candela C-8 kommer att visas på Boot Düsseldorf i Tyskland 21–29 januari och på eCarExpo i Sverige 3–5 februari.