24 januari, 2023

Snabb och bekväm dagseglare med elmotor och solpaneler

Saffier Se 24 Lite är ytterligare en vacker och snabb dagseglare från denna nederländska båtbyggare. Den kan inte beskrivas som något annat än den perfekta dagseglaren. Den nya modellen är välutrustad för segling och försedd med elmotor som kan laddas med integrerade solceller.

Designen på Saffier Se 24 Lite är lika spektakulär och iögonfallande som hos tillverkarens fem övriga modeller. Flera saker förutom den väl tilltagna sittbrunnen och den speciella stäven talar för att detta är en dagseglare med goda prestanda.

Båten är snabb att rigga och lika enkel att lyftas ur vattnet eller sjösättas med en enda lyftpunkt. Den är trailerbar med en vikt på 1 200 kg.

Saffier Se 24 Lite är framför allt byggd för att segla så snabbt som möjligt. Hon har en modern och stabil skrovform med platt botten och en bredd på 2,40 m. Skrov och däck är tillverkade i sandwich och vakuumteknik. En solid blyköl ger ett högt rätande moment.

Hanteringen är enkel med alla skot och fall dragna till rorsmanspositionen i den ergonomiska, skyddade och självdränerande sittbrunnen. En självslående fock underlättar också seglingen.

Motoriseringen är en 3,0 kW Torqeedo elmotor med ett litiumbatteri och en fällbar propeller. Elmotor och drivlina är 70 procent lättare än en jämförbar dieselmotor.

En finess är att man kan utrusta båten med skräddarsydda solpaneler som är integrerade i båtens design. Det skapar en ren däckslayout samtidigt som solpanelerna genererar tillräckligt med kraft för att konstant ladda batteriet på 3,5 kWh.

Även om detta är en riktig dagseglare finns det plats för den som behöver sova. Två fullängdskojer finns under fördäck, där det även finns en garderob.

Fakta Saffier Se Lite

Längd:                              7,10 m
Längd ö a:                        8,00 m
Bredd:                               2,40 m
Djup:                                 1,00–1,44 m
Vikt:                                   1 200 kg
Kölvikt:                              450 kg
Masthöjd:                         450 kg
Storsegel:                         20 m2
Fock självslående:         11 m2
Gennaker:                        48 m2

Info:                                   www.saffieryachts.com

Film på Youtube:

 

Bildtexter: Saffier Se 24 Lite – snygg och modern dagseglare.