3 februari, 2023

Grönare segel gjorda av återvunna petflaskor från havet

Elvström Sails har utvecklat laminatet eXRP, som är en exklusiv segelduk gjort av återvunna petflaskor från havet vilket öppnar för att driva segelbranschen i en mer hållbar riktning.

– Vi är glada över att kunna erbjuda ytterligare ett alternativ med tonvikt på ett mer hållbart val, det vi kallar ett EKKO-alternativ,  säger utvecklingschef Flemming Christensen.

– Totalt har 50 procent av våra laminat kunder i Europa valt eXRP och vi ser att ännu fler i de nordiska länderna gör ett aktiv miljöval och väljer eXRP.

Huvudkomponenterna i laminatduken är UV-skyddsfilm, yttre taft och fibrer bestående av återvunnen polyester. Duken finns i fem olika vikter och sedan den första lanseringen har vi ytterligare förstärkt materialet med en liten andel UPE-fibrer. Idag är eXRP-laminatet tillverkat av upp till 95 procent återvunnet material. Kombinationen av de svarta polyesterfibrerna och den vita taften ger en ljusgrå look.

– Vi har under lång tid i nära samarbete med leverantören arbetat med att ta fram laminatet. Laminatduken används i tri radial design och kan användas till flera olika segeltyper”, säger Flemming.

Den nya eXRP-laminatet är inte bara ett mer hållbart val, utan samtidigt en konkurrenskraftig lösning. “Priset är i nivå med liknande high-end polyesterlaminatdukar på marknaden idag, det gör det gröna valet enkelt”; säger Flemming Christensen. Materialet är mycket formstabilt och lätt att rulla ut och in.

Materialet har funnits på marknaden i två år. Innan laminatet lanserades 2021 testades det på en Dehler 38SQ under två är med mycket bra resultat. Tester som gjorts i labb där man jämfört eXRP med ett annat traditionellt cruisinglaminat och utsatt materialen för vind, kyla samt uv strålning visar att eXRP står sig bättre.