8 februari, 2023

Helsingfors båtmässa – båt- och sommarglädje under tio dagar

Den 10–19 februari är det åter dags för en av Nordens största båtmässor. På Helsingfors internationella Vene 23 Båt båtmässan visas hundratals båtar och ett antal premiärer.

Vene 23 Båt är en träffpunkt för hela båtbranschen i vårt östra grannland. Mässan arrangeras igen 10–19 februari i Helsingfors Mässcentrum efter tre års uppehåll.

Vene Båt-mässan arrangerades senast i februari år 2020. Sedan dess har båtliv och båtsport blivit allt mer populärt och båtar har sålts väldigt mycket även i Finland, i synnerhet under 2020 och 2021. Ifjol jämnades försäljninen ut till nivån som fanns före pandemin och den exceptionella försäljningen för bland annat båtbranschen.

– Vi är ivriga på att få öppna båtmässan och välkomna alla besökare. Vi tror på att mässan i år når ett rekordantal nya besökare som har tillkommit under dessa tre år, säger försäljningschef Tomi Frick från Helsingfors Mässcentrum.

07022020 Helsinki. Messukeskus. Vene/Båt20

Båtmässan arrangeras i år i de nedre hallarna i Helsingfors Mässcentrum.

– Vi har gjort evenemanget mer kompakt och produkterna har bytt plats en aning. Vene 23 Båt-mässan är Nordeuropas största evenemang i båtbranschen och den för med sig sommaren till Helsingfors Mässcentrum under tio dagar i februari.

Vene 23 Båt-mässans välgörenhetspartner i år är båtförarnas egen organisation Håll Skärgården Ren rf med cirka 13 500 ansvarsfulla sjöfarare som medlemmar.

Håll Skärgården Ren rf deltar även i juryn för Rädda Östersjön-priset, som donerats av Stiftelsen Finlands Mässa, tillsammans med Baltic Sea Action Group, John Nurminens Stiftelse och tidningen Tekniikka & Talous. Juryn väljer vinnaren av Rädda Östersjön-priset (20 000 Euro), som delas ut fredagen 17 februari.

Båtmässan presenterar hundratals båtar i olika storleksklasser och tiotals nyheter som introduceras för första gången på mässan. Mässan presenterar bland annat:

Alukin C 650, Alutroll 465 Trooper, AMT 240 DC, Anytec 622 SPD, Aquador 300 HT, Arronet 23’5 SPT 2, Axopar 25 Cross Bow, Beneteau Antares 9, Bennington L Line, Brabus Shadow 300 Cross Top Edition One, Brabus Shadow 900 XC Cross Cabin, Candela C-8, Fairline Targa 45 GT, Falcon BRs 4, Faster 495 XC, Finnmaster T9 ST, G-Force 8, Glacier 48, Grandezza 30 CA, Highfield Sport 600, Hydrolift X-22, Jeanneau Merry Fisher 1095 Fly, Max 68 C, Nimbus C11, Nord Star 42+ Cruiser, Nordkapp Noblesse 830 DC, Nordkapp Gran Coupe 905 V12, Ockelbo B25 CAB, Quarken 27 T-Top V2, Rand 22 Source, Ryck 280, Saxdor 205, Seamachine Cuda 5.0, Sting 580 S, Suvi 46 Fisher, Targa 32 Aft Door, Terhi 390, TG 6.1, Wellcraft 355, Windy 34 Alize och XO DFNDR 8.

Finländska båtmärken som presenterar sina nyheter på mässan är:

Alutroll, AMT, Aquador, Axopar, Falcon, Faster, Finnmaster, G-Force, Grandezza, Nord Star, Max, Quarken, Saxdor, Suvi, Targa, Terhi, TG och XO. Övriga populära finska båtmärken som deltar i mässan är bland annat Alucat, Bella, Flipper, Husky, Marino, Parexo, Sargo och Silver.

Mässans största motorbåt är Targa 46, som är över 15 meter, och mässans dyraste båt är Glacier 48. Segelbåtar som presenteras på mässan är Beneteau Oceanis 30.1, Beneteau First 27, Beneteau First 14 och Dehler 38 SQ.

Förutom nya båtar presenterar mässan klassiska båtar på Mahogany Yachting Societys monter och flotta båtar på träbåtssnickarna Puuveneveistäjät ry:s monter. Den absoluta pärlan bland klassikerbåtarna är Noak, som är en motorbåt byggd år 1911 på Andrée & Rosenqvists båtvarv. Den har varit i samma familjs ägo under tre generationer, tills dess nya liv började som en del av Ismo Postareffs samling på norra Päijännesjön. På klassikerbåtarnas monter finns även VIGGEN, en förbindelse- och utflyktsbåt i mahogny, Gentlemens racer i 1940-tals stil samt Red Sky Yachts, en segelkanot i mahogny. På träbåtssnickarna Puuveneveistäjäts monter presenteras en typbåt, som har fått finansiering till både planering och byggande av Museiverket och Suomen Kulttuurirahasto, kulturstiftelsen i Finland. Båten har planerats av Jarmo Häkkinen och prototypen har byggts av Norboats och Nordic Craft. Prototypen är en 6,5 meter lång öppen båt.

På fiskeområdet finns ett flertal olika båtar utrustade för fiske, bland annat Aaltomarine 600CC, Alutroll 465 Trooper, Alutroll Snapper 410, Bayliner Element M15, Falcon BRs4, Buster M1 Fish, Buster M2 och Quicksilver Captur 705 Pilothouse. Såsom tidigare kan man även bekanta sig med tävlingsbåtar som presenteras av klassförbunden inom Segling och Båtsport i Finland.

Info: www.venemessut.fi