14 februari, 2023

Bekräftad storaffär i båtbranschen: USA-fond tar över Princess Yachts

Den engelska båttillverkaren Princess Yachts får amerikanska ägare. Detta enligt en pressrelease fån Princess Yachts.

Princess Yachts tillkännager att KPS Capital Partners, LP (KPS) har ingått ett definitivt avtal om att förvärva en kontrollerande andel i lyxyachtbyggaren. Befintliga aktieägare kommer att behålla ägandet i bolaget. Transaktionen förväntas slutföras under första kvartalet 2023.

Investeringarna görs för att påskynda företagets tillväxt och innovation.

Ägare till Princess Yachts sedan 2008 är lyxvarugruppen LVMH via investmentbolaget L Catterton, som kontrolleras av den franska miljardären Bernard Arnault som också är en av världens rikaste personer.

Enligt bland andra International Boat Industry och Sky News är de nya ägarna amerikanska KPS Capital Partners. Det är en USA-baserad private equity-fond som tidigare köpte LifeFitness gymutrustningsverksamheten från Brunswick Corporation 2019 när Brunswick bestämde sig för att fokusera på sin marina verksamhet.

Princess Yachts har över 3 000 anställda och bygger fler än 300 större motorbåtar per år. Tillverkaren har de senaste åren presenterat en lång rad nya modeller och är idag världens ledande tillverkare i sitt affärsområde. Båtarna placerar sig under de mer extrema superyachterna från italienska, nederländska och amerikanska tillverkare, men de är ändå inriktade på lyx och kundanpassningar med en hög grad av egen tillverkning på varvet.

KPS är specialiserat på förvärv och investeringar i tillverkningsföretag av märkesvaror för konsument- och lyxvaror i USA och Europa. Bolaget har för närvarande investeringar i bland annat ThyssenKrupp, Daimler och motortillverkaren Briggs och Stratton. Det driver 230 tillverkningsanläggningar i 27 länder, med 53 tusen anställda – genererar 22 miljarder USD i årliga intäkter.

Princess Yachts intäkter steg 2021 med nästan 28 % till 312,4 miljoner Pund (4 miljarder SEK), jämfört med 244,4 pund 2020. Vid Boot Düsseldorf i januari sa Princess Yachts styrelseordförande Antony Sheriff att orderboken har ett värde på cirka 1 miljard dollar och är helt slutsåld för 2023, med 80 % av 2024 års produktion också såld.