24 februari, 2023

Formel 1 – Erik Stark glödhet inför Grand Prix Indonesia

Erik Stark, det svenska racingesset i båtarnas Formel 1, var näst snabbast under fredagens fria tidsträning och räknas därmed som ett av de verkligt heta namnen inför Grand Prix Indonesia på söndag.

Båtracingens Formel 1 befinner sig vid vackra Lake Toba där slaget om Grand Prix Indonesia ska gå av stapeln. På startlinjen finns det svenska racingesset Erik Stark som trots två års frånvaro verkar vara glödhet. Något som han bevisade genom den näst snabbaste tiden under den fria träningen på fredagen.

– Det känns väldigt bra. Det är mycket som ska klaffa men båten fungerade perfekt. Väl ute på banan var det som om jag aldrig hade varit borta. Men det är klart – det fanns en gnutta tvivel och visst känner jag en viss lättnad på samma gång, säger Erik Stark.

Inför årets säsong och säsongsdebuten i Indonesien har Stark skrivit kontrakt med det Dubai-baserade racingstallet Victory Team och siktet inställt på världsmästartiteln i Formel 1. Nytt för i år är också att man provar en litet annorlunda bana.

– Enkelt förklarat blir lite mer svängar och lite längre varvtider, upp mot en minut jämfört med 40 sekunder som tidigare, vilket borde passar mig. Söndagen verkar också kunna bjuda på ganska mycket blåst vilket heller inte är någon nackdel. Vi satsar på en set-up av båten som prioriterar bra acceleration snarare än högsta möjliga toppfart.

Att Erik Stark kan göra sig gällande i dessa sammanhang har han redan bevisat. Inte minst med sin andraplats totalt i Formel 1-VM 2018. Därtill har han inte mindre än fyra VM-guld i Formel 2 på meritlistan.

Snabbast på fredagens fria träning var Team Abu Dhabis Thani Al-Qemzi som vars varvtid bara var 1,25 sekunder snabbare än Stark på den över minuten långa banan. Den tredje bästa tiden noterades av ytterligare en svensk, Jonas Andersson, som var ytterligare 1,17 sekunder efter.

Det är med andra ord upplagt för en mycket tät uppgörelse på söndag.

Livesändningar på www.f1h2o.com (gratis) eller på Eurosport 1:

Tidskval – lördag 25 februari klockan 09.00.

Huvudtävlingen – söndag 26 februari klockan 08.45.

Fakta Erik Starks F1-båt:

Längd: 6,00 m

Bredd: 2,10 m

Vikt: 550 kg

Motor: Mercury V6 400 hk

Material: Kolfiber och epoxi

Max varv/min: 9 800

Bränsle: 120 l

Toppfart: 220 km/h