27 februari, 2023

37-fots långfärdsbåt från Frankrike

Jeanneau DB/37 är den andra modellen i franska Jeanneaus nya serie med långfärdsmotorbåtar. DB/37 presenterades på Boot Düsseldorf i januari, bara ett halvår efter att storasyster DB/43 visades i Cannes.

Den nya 37-fotsmodellenhar samma designlinje som sin storasyster. Det innebär en strömlinjeformad design med fina material och en stor innervolym. Enligt tillverkaren är detta en dagtursbåt, men för många kunder är det nog mer en välutrustad och elegant långfärdsbåt.

Designen i både DB/43 och DB/37 är resultatet av ett samarbete mellan två välkända båtkonstruktörer, italienaren Camillo Garroni och Michael Peters Yacht Design.

37-fotaren har en stor hardtop, som ger många av den öppna båtens fördelar. Den gör också att utrymmet i aktern känns större och mer välutnyttjat. Det finns en bra kapellösning för att stänga in salongen om det börjar regna eller blåsa för mycket, vilket kan komma väl till pass i Norden. Hardtopen saknar märkligt nog taklucka, men är designad så att den verkligen släpper in ljus och luft vid förarplatsen och akteröver. För den som behöver extra skydd över aktersoffan finns ett utfällbart tak med kapellduk.

Vid förarplatsen finns tre sittplatser monterade på en bänk som även rymmer pentryt, som är åtkomligt akter ifrån. Det aktre sittutrymmet i Jeanneau DB/37 kan ökas rejält tack vare de utfällbara sidorna. En panel på vardera sidan går att fälla ut och bildar ett stort, plant utrymme tillsammans med badbryggan.

Boutrymmena är fördelade på en ägarkabin och en gästkabin plus ett badrum med dusch.

Med två Volvo Penta D4 à 320 hk anges toppfarten till 39 knop, vilket bör betyda en ekonomisk marschfart på drygt 30 knop.

Fakta Jeanneau DB/37

Längd:                                 11,83 m

Bredd:                                 3,57 m

Motorer:                              2xVolvo Penta D4 à 320 hk

Toppfart:                             39 knop

Info:                                     www.jeanneau.com