27 februari, 2023

Erik Stark på pallen i säsongspremiären av F1H2O

Grand Prix Indonesia blev ett skönt formbesked för Erik Stark som körde hem en tredjeplats på vackra Lake Toba med sitt Victory Team. Inför Indonesiens president och ytterligare 150 000 åskådare står det nu klart att svensken fortfarande kan göra sig gällande.

– Jag är väldigt nöjd med tredjeplatsen. Inte minst för att jag och teamet har varit borta från båtracingen i ett par år. Det här var ett skönt formbesked för oss, säger Stark.

Stark inledde fredagen med att vara näst snabbast på den fria tidsträningen. Dagen därpå noterade han den tredje bästa tiden i kampen om pole position inför söndagens tävling.

Svensken kom iväg bra i starten men tappade en placering efter första varvet. Det som sedan såg ute att bli en fjärdeplats förvandlades oväntat till en tredjeplats när amerikanen Shaun Torrente diskvalificerades för tjuvstart.

Foto: Simon Palfrader.

Utmärkande för Grand Prix Indonesia var en ny typ av bana med många skarpa svängar och betydligt längre varvtider.

– Vi lyckats med allt från val av propeller till set-up i övrigt. Detta med en tydlig prioritering av bra acceleration snarare än högsta möjliga toppfart, säger Stark.

Snabbast av alla var polacken och Bartek Marszalek som med hela 50 tävlingsstarter bakom sig aldrig tidigare stått överst på prispallen. På andra plats kom finske Sami Sello. På åttonde plats hittar vi ytterligare en svensk, Jonas Andersson, som länge duellerade med Stark men tappade på slutet.

– Tredjeplatsen i all ära men mest av allt värdesätter jag formbeskedet och det goda samarbetet med Victory Team. Det känns lovande inför resten av säsongen, avslutar Erik Stark.

Närmast i tävlingskalendern står Grand Prix China som avgörs den helgen den 29–30 april.

UIM F1H2O World Championship 2023. Photo: Simon Palfrader©