27 februari, 2023

Gratis webbinarier om sjösäkerhet

I vår arrangerar Svenska Båtunionens Sjösäkerhetskommitté tre webbinarier om sjösäkerhet. Webbinarierna är helt öppna för alla och det första som handlar om hur du kontrollerar att din båt är sjösäker och vikten av att kunna larma om olyckan är framme hålls 20 mars kl. 19.00.

Hur gör man för att vara med?

– Det är mycket enkelt och helt gratis. Man anmäler sig på batunionen.se och får sedan en länk för att ansluta sig, säger Hans Öhlund i Svenska Båtunionens Sjösäkerhetskommitté.

Vilka kommer att vara med?

– Herbert Grill från Helsingborg kommer att föreläsa om egenkontroll av fritidsbåt. Han har varit med i revideringen av materialet för egenkontroll, säger Hans Öhlund, ordförande i SBU:s Sjösäkerhetskommitté.

– Vi kommer att informera om värdet av att kontrollera sin båt så att den är sjösäker. Det blir också information om vad man ska titta på och en checklista så att man kommer ihåg saker.

Förutom Herbert Grill medverkar även Maria Boman från JRCC, som är Sjöfartsverkets nationella Sjö- och flygräddningscentral. Hon ska prata om vikten av att kunna larma när olyckan är framme.

Passar webbinarierna för alla?

– Ja, absolut. Egenkontroll av fritidsbåt finns för åtta olika båttyper, från kanoter till stora motor- och segelbåtar.

Hur ofta bör båtägare kontrollera sina båtar?

– Jag tycker att man bör göra en ordentlig genomgång varje år och några saker bör kollas flera gånger per säsong, till exempel att man har med sig flytvästar ut på sjön.

Är det något som är särskilt viktigt?

– Jag tycker att alla ska kunna larma till exempel genom att ha sin mobiltelefon i ett vattentätt skal. Det ökar chanserna enormt mycket att få hjälp om olyckan är framme, säger Hans Öhlund.

Lars-Åke Redéen


Bildtext: Hans Öhlund.