20 mars, 2023

Seglingsäventyr till nordliga breddgrader

Långsegling hade länge lockat Isak Rockström och hans kompisar. De har seglat i varmare breddgrader och planerar att segla norrut i sommar.

– Vi startade charterprojektet Sail and Science under vårt senaste år på Universitetet i Bergen. Vi ville skapa ett seglingsäventyr starkt kopplat till natur, klimat och den vetenskapen vi lär oss som studenter inom klimat- och oceanografi samt geofysik, säger Isak Rockström.

Isak (25) är kapten ombord på båtarna Cheetah och Abel Tasman. Han seglar tillsammans med sin bror Alex (24) och Arvid (25). Samtliga är vänner sedan tio år och uppvuxna i skärgården.

– Långsegling hade länge lockat oss för äventyret det innebar, möjligheterna en båt skapar och för idén att resa jorden runt miljövänligt med vinden. Det faktum att varje meter av resan passerar framför ögonen skiljer segling från allt annat, tycker jag.

Efter växande erfarenhet kände trion sig redo våren 2018. Killarna började renovera en Wasa 370 med namnet Cheetah.

– Det är inte den optimala långseglaren enligt många, men en rolig seglare. Förberedelserna var mer omfattande än förväntat och efter mycket arbete kom vi iväg sommaren 2019. Vi seglade då från Rindö till Kanarieöarna, över Atlanten, genom Karibien, Panamakanalen och upp längs med Centralamerikas kust till Mexiko. Efter nio månaders segling slog pandemin till och allt vändes upp och ner för många seglare. Efter en kaotisk månad blev vi tvungna att lämna Cheetah och flyga tillbaka hem till Sverige.

Sedan dess har Cheetah varit i Mexiko. Isak, Alex och Arvid var tillbaka förra våren och seglade från södra till norra Mexiko, men de kom inte längre eftersom pandemin satte stopp.

Båten behövde lämnas igen, men eftersom killarna hade fått ett spännande erbjudande på en ny båt flög de direkt till Nederländerna. Där mönstrade de på en 75 fots stålskonaren med namnet Abel Tasman som kapten och besättning.

– Abel Tasman ägs av en australiensare. Under sommaren seglade vi runt Skandinavien och var bland annat moderskepp för en forskningsexpedition med havsfågel projektet på Stora Karlsö samt charter, berättar Isak.

Den senaste resan för Sail and Science gick från Östersjön till Bergen i Norge, där Isak och Alex bodde ombord, meckade och studerade klimat och fysik. Abel Tasman förbereds för årets expeditioner med fokus på Nordnorge och Svalbard.

– Segling har blivit en huvudsaklig del av våra liv, och kommer säkerligen vara det i framtiden. De planerade seglingarna sker denna sommar kring Lofoten, med ett stopp vid den unika glaciären Svartisen.

Info: https://www.adventureyachtco.com

 

75-fotaren Abel Tasman under segling.
Skön segling på soliga men kyliga breddgrader.
Fantastiska naturscener med Cheetah Sail & Science.
Det är inte så varmt i vattnet, men ett dopp i böljan hör till.
Det blir många tillfällen till fiske när man seglar till Lofoten.
Vackra vyer på den nordliga kuststräckan i Norge.