22 mars, 2023

Enorm räckvidd för superyacht med eldrift, solceller och vätgas

Alva Ocean Eco 78 är en ny superyacht med rejäl räckvidd, trots att den har eldrift kombinerat med vätgas. Båten är 23,7 m lång och försedd med solceller som ger upp till 26 kWp (kilowatt peak) för att ladda en batteribank på 490 kWh.

Båten är troligen ouppnåelig för de flesta, men det intressantaste är den teknik som testas i superyachten. Båten har dubbla 217 kW elmotorer (standard) och en toppfart på 14–15 knop. Räckvidden anges som att klara en resa över Atlanten.

Alva Yachts är en tysk tillverkare av lyxiga elektriska katamaraner och segelbåtar. Den nya 78-fotaren är en 23,7 m lång katamaran. Den är designad med lyx, säkerhet och prestanda i åtanke, den ståtar med den senaste teknikutvecklingen och överträffar självförsörjande konkurrenter.

Trots all lyx och teknik är detta dock en båt som har designats för segling. Den har en rejäl bredd på 12 m. Katamaranens tak är utformat speciellt för integrerade solpaneler, vilket ger henne en transatlantisk räckvidd och praktiskt taget obegränsad drift. Panelerna tar solenergi och lagrar den i batteripaketen som driver elmotorerna.

I den helelektriska varianten drivs 78:an av två 217 kW elmotorer, kopplade till ett 280–490 kWh batteripaket, som drivs av sol och generatorer. Solpanelerna når 26 kWp (peakeffekt) medan dieselgeneratorerna producerar 2×100 kW/DC vardera.

Den enorma båten är också en bra plattform för båtliv med dubbla badplattformar för den som vill sola nära vattnet eller simma en tur. Från för till akter har denna breda yacht imponerande utrymmen. Det nedre däcket är försett med mjuka U-formade sittplatser för åtta gäster. Härifrån har gästerna tillgång till den skyddande salongen och det spektakulära sociala området. Ett stort kök levereras komplett med kyl-frys i full storlek samt en stor separat ö med bar och pallar. Till styrbord finns ett stort matbord för åtta personer.

En stor L-formad sittplats med utsikt finns vid förarplatsen. Mitt på båten finns två sidovägar till nedre däck och boende. 78:an har en generös mastersvit, komplett med eget badrum och separat klädkammare. På styrbords sida finns en extra dubbel gästhytt med eget badrum. Ytterligare gäster kan bo i babords skrov där de har ett dubbelrum och tvåbäddsrum med gott om förvaringsutrymme och båda har eget badrum med dubbeldusch.

Det nedre däcket är komplett med dubbla nedfällbara terrasser som ger möjlighet att sola på båda sidor av yachten. Fördäcket ger ytterligare ett socialt utrymme med två separata sittplatser plus extra stora solstolar, komplett med gott om förvarings- och kylmöjligheter. Salongen är placerad på huvuddäck.

Den som är intresserad kan välja mellan fem olika inredningar: berg, skog, öken, sanddyner och hav.

Fakta Ocean Eco 78

Längd ö a:                          23,70 m

Längd v l:                            22,60 m

Bredd:                                 12,0 m

Djup:                                    1,2 m

Deplacement:                    65 ton

Elmotor:                              2×217 kW

Generator:                          2×100 KVA

Batterier:                             280–490 kWh

Solpaneler:                         130 m2

Solcellseffekt:                    26 kW peak

Bränsle:                              2 000 liter

Vatten:                                 2×500 liter

Gråvatten:                          400 liter

Svartvatten:                        500 liter

Klassificering:                    CE – A Swiss Lloyd OR RINA/DNV

Info:                                     www.alva-yachts.com