31 mars, 2023

Inte bara båttrafik – Göta kanal blir nationell cykelled 

Nu står det klart att hela Göta kanal klassas som nationell cykelled, Sveriges sjunde i ordningen. Därmed kvalitetssäkras samtliga sträckor längst den 220 km långa kanalen upplevelsemässigt, säkerhetsmässigt och servicemässigt för sommarens cyklande turister.

Pressmeddelande:

Väghållningsmyndigheten och Trafikverket har godkänt Göta kanal som nationell cykelled. Det innebär att alla sträckor längs kanalen kvalitetssäkras upplevelsemässigt, med fokus på cyklisternas säkerhet och service. Dessutom sätts enhetlig och tydlig skyltning upp längs sträckan och inom kort kommer också det cykelrelaterade utbudet på leden att utökas.

För Göta kanalbolags marknads- och kommunikationschef Magnus Hollwin betyder utnämningen som en av sju officiella cykelleder i Sverige både invigningsfest och förhoppningsvis även möjlighet att välkomna ännu fler besökare på två hjul till kanalen.

– Vi har länge satsat på cykelbesökarna och är redan nu ett populärt besöksmål bland cyklister varje år.  Att hela sträckan nu blir en officiell cykelled hoppas vi gör att allt fler besökare, även utan båt hittar till vår fantastiska destination. Vi ser även att vår cykelled blir är ett väldigt bra komplement till de som redan finns. Vi har en bilfri cykelled precis intill kanalen där kombinationen, cykling och möjlighet till båtfärd är unik, säger Magnus Hollwin och fortsätter.

– Det är en cykelled som på många vis som passar alla besökare, oavsett ålder. Med nära till matstopp och nödvändiga faciliteter längs hela sträckan erbjuder vi en enkel och behaglig cykelupplevelse. Här glider man fram med kanalen på den ena sidan och naturen på den andra. En oslagbar kombination tycker vi.

Har du några tips på upplevelser som passar cyklisterna längs kanalen extra bra?

– Som cyklist längs Göta kanal har du en mycket större flexibilitet att göra små avstickare. Ett tips är exempelvis Tivedens nationalpark, som bara ligger ett par kilometers avstickare från huvudleden. Fler och fler har upptäckt detta och vi ser fram emot att inviga den nationella cykelleden Göta kanal den 10 juni, avslutar Magnus Hollwin.

Källa och foto: Göta kanalbolag.