4 april, 2023

X Shore säkrar 300 Mkr för att skala upp produktionen av elbåtar

Den svenska elbåtstillverkaren X Shore har slutfört en ny finansieringsrunda på cirka 300 Mkr. Det ska stärka företagets mål att nå lönsamhet under 2024 och även att skala upp produktionen vid fabriken i Nyköping.

Pressmeddelande:

Ett av de ledande kapitalförvaltningsbolagen i Norden, SEB Investment Management AB, tar rollen som ledande investerare i grundandet. Finansieringsrundan stöds även av befintliga och flera nya aktieägare. SEB Investment Management säger i ett pressmeddelande:

“SEB Investment Management är fast beslutet att hjälpa till att finansiera övergången till nettonoll och vi är mycket glada över att kunna stödja X Shore i deras viktiga arbete med att minska koldioxidutsläppen i den globala båtindustrin.”

– X Shore-uppdraget är avgörande – att leda övergången till elektriska båtar i processen att minska koldioxidavtrycket i en industri som måste övergå till nettonoll under vår livstid. Vi befinner oss i en kritisk tidpunkt för planeten och företag som X Shore är oerhört viktiga för att hjälpa tunga förorenande industrier att uppnå nettonoll. Vi är tacksamma för stödet från investerarna och jag är spänd på framtiden. Vi kommer att arbeta nära SEB Investment Management och alla andra intressenter i vårt nästa kapitel som branschledare, säger X Shores vd Jenny Keisu i en kommentar.

X Shore kommer att använda pengarna för att skala upp sin produktion och nå lönsamhet. Den nya båtmodellen X Shore 1 lanserades i september 2022. Den kostar drygt 1 Mkr, vilket är betydligt lägre än många andra elbåtar. Dessutom kommer X Shore att använda intäkterna för att investera i sin nordamerikanska verksamhet, som stod för merparten av 2022 års försäljning.