17 april, 2023

Sportigare modell från Wajer Yachts

Wajer Yachts är välkända för sina snygga och eleganta motorbåtar. Nu lanserar tillverkaren en sportigare modell, Wajer 44.

Nyheten är en båt med snygga proportioner som både signalerar sportighet och komfort. Den nya modellen har mer volym än föregångaren Wajer 38, men på 13 m totallängd är hon mer kompakt än storasyster Wajer 55. Den nya modellen är en rymlig, öppen dagtursbåt som även lämpar sig för bekväma övernattningar för två personer. 44-fotaren är fullt utrustad för ”smart båtliv” via Wajer Owners App.

Den första Wajer 44 levereras till sommaren och fler än 20 båtar är förbeställda. Senare kommer även två versioner med namnen 44S och 44HT att bli tillgängliga.

Wajer 44 är byggd för konceptet Smart Boating. Ägaren kan via en app ansluta sig till båten och få en mängd data för att till exempel kontrollera ankarpositionen om man går iland och äter lunch. Även luftkonditioneringen och den hydrauliskt manövrerade badplattformen kan enkelt manövreras via appen.

Utseendet på Wajer 44 följer samma rena designspråk som systermodellerna. Det innebär långa, slanka sidolinjer och en mycket öppen båt med en lång sittbrunn och soldäck i aktern. Det finns gott om plats för soldyrkare i både fören och aktern. För den som vill ha skugga finns det en Biminitopp, som monteras med lätt avtagbara kolfiberfästen.

Vid förarplatsen finns utrymme för tre infällda Garmin-skärmar på instrumentbrädan. Här finns också tre fjädrande stolar i kolfiber.

Under däck finns en hel dubbelkoj (1,60×2,10 m) som kan förvandlas till en sittgrupp med ett matbord. Det finns också ett badrum med dusch och toalett. Pentryt är utrustat med kylskåp, diskho, kaffebryggare och ismaskin.

Motoriseringen är två Volvo IPS650-motorer, som kan ge en marschfart på 26 knop och en toppfart (halv last) på 40 knop.

Fakta Wajer 44:

Längd:                              13,1 m

Bredd:                               4,0 m

Djup:                                 1,1 m

Vikt:                                   12 600 kg

Bränsle:                            1 200 liter

Vatten:                              290 liter

Personer:                         16

Motorer:                            2xVolvo Penta IPS 500 D6-380HP

Motoralternativ:               2xVolvo Penta IPS 650 D6-480HP

Toppfart:                           40 knop (IPS 650)

Marschfart:                       26 knop (IPS 650)

Tillverkare:                       Wajer Yachts

Design:                             Sinot Yacht Architecture & Design

CE-klass:                          CE-B

Info:                                   https://www.wajer.com/