22 maj, 2023

Försvunnen båt hittad tack vare Yamarin Q

Tre båtägare har i vår blivit av med sina båtar på grund av båtbedragare. Den senaste båten, en Yamarin 63 DC, kunde dock återfinnas med hjälp av Yamarin Q. Det är en båtfirma i Skåne som lurar båtägare på stora pengar. De båtar som hittills framkommit i härvan gäller en Finnmaster T8 och en T7 samt en Yamarin 63 DC.

Båtägarna har försökt sälja sina båtar och svarat på annonser på Blocket.se. De fick kontakt med ett företag som erbjöd förmedling och försäljning av båten. Skulle företaget inte hitta en köpare så lovade de att köpa båten av säljaren. Hela upplägget var dock svindleri och båtarna försvann utan att ägarna fick några pengar.

Tack vare navigationssystemet Yamarin Q (samma som sitter i Busterbåtarna) har dock en av båtarna, en Yamarin 63 DC, kommit till rätta.

– Vi blev kontaktade av Larmtjänst gällande en Yamarin 63DC som hade stulits från en kund, säger Christopher Sjöblom, vd för Yamarin och Buster.

– I och med att vi har Yamarin Q installerat som standard i Yamarinbåtarna och att de är konstant uppkopplade undrade Larmtjänst ifall båten går att spåra. Båten var ny med standardutrustning och standard Yamarin Q och hade aldrig tagits i bruk. Efter att vi hade ett godkännande av kunden för spårning och att det gäller ett brott med brottsanmälan kunde vi börja spårningen gemensamt med Nexfour, som är vår leverantör av Yamarin Q, Buster Q och Cross Q och Larmtjänst. Efter en tids arbete kunde vi spåra båtens rutt genom Sverige och till slut lokalisera båten i Tyskland. Båten är nu beslagtagen av tyska polisen för vidare utredning och förhoppningsvis kan båten återgå till sin ägare, säger Christopher Sjöblom.

Ett annat aktuellt exempel gäller en Finnmaster T8 med en 300 hk Yamaha. Båt- och motorpaketet är värt cirka 900 000 kr, pengar som ägaren troligen är lurad på.

För att kunna spåra båten krävs en polisanmälan i Sverige som innehåller båtens skrovnummer och motornummer. Det gör båten sökbar inom hela Schengenområdet. Den stulna båten ligger då i polisens system och samtliga poliser inom Schengenområdet kan söka i det systemet och identifiera ett föremål som stulet i Sverige.

Bedragare har härjat på båtmarknaden i många år. Grundtipset för att slippa hamna i en liknande situation är enkelt.

– Lämna aldrig från dig något förrän du har fått betalt och pengarna är på ditt konto, säger Viktor Eklöf, båtutredare på Larmtjänst.

Totalt har bedragarna i Skåne lurat till sig båtar för över 2 Mkr.

Mer om de aktuella stölderna finns på Larmtjänsts hemsida: https://www.larmtjanst.se/Efterlysta-objekt/B%c3%a5t/919036