30 maj, 2023

Efter en kall vår – äntligen sommarvärme!

Nu kan vi äntligen börja använda våra båtar och idka det vi har längtat efter hur länge som helst, åtminstone några månader.

I mitten av juni kommer Svenska Båtunionen (SBU) och Sweboat att för elfte året arrangera en båtutflykt på Stockholm vatten. I år skall vi besöka svenska båtorganisationernas egna försäkringsbolag, Svenska Sjö AB i Waxholm, i några av våra egna fritidsbåtar. Syftet med dessa resor är att vi vill framföra våra synpunkter om Sveriges fantastiska båtliv och ställa olika frågor till riksdagsledamöterna från de olika riksdagspartierna.

Även i år kommer Riksföreningen Gästhamnar Sverige, Sweboat och SBU att arrangera en mötesplats i Almedalen, på Gotland. Om ni är på Gotland i sommar, passa då på att besöka vår mötesplats i hamnen.

Äntligen ser vi resultat på att vår lobbying hos myndigheter och politiker när det gäller att stoppa utländska ligor som stjäl våra båtmotorer och båtinstrument har minskat kraftigt under 2022. Tyvärr hjälper inte alltid att polisen har tagit fast tjuvarna och dessutom lagfört dem. Dock förekommer det fortfarande stölder, som ett exempel på detta har polisen redovisat ett färskt fall:

”En återkommande och tidigare utvisad båtmotortjuv har gripits igen i södra Stockholm den 5 maj. Mannen, som är från Litauen, har dömts vid flera tillfällen tidigare för bland annat stölder och hälerier av båtmotorer. Han dömdes senast i höstas för detta. Han är även utvisad med ett förbud att inte få återvända till Sverige förrän 2030. Personer i internationella brottsnätverk, som den här mannen tillhör, jobbar ofta mycket effektivt men förhoppningsvis så kommer sannolikt antalet båtmotorstölder ändå minska.”

För att du som båtägare ska veta när det är dags att tvätta båtskrovet har SBU byggt upp ett nätverk av observationsplatser längs med kusten, men vi behöver bli fler som hjälper oss att hålla koll på de små havstulpanerna. Genom att engagera sig hjälper man andra båtägare och båtklubbar. Din rapport är då en del av underlaget när Havstulpanvarningen skickas ut, vilket skapar förutsättningar för båtägare att tvätta skrovet innan havstulpanerna bildat sitt hårda kalkskal. Din rapport kommer även att synas på Havstulpankartan, där du också kan hitta närmsta borsttvätt eller spolplatta. Både enskilda båtägare och båtklubbar kan anmäla sig. Gå in på SBU:s hemsida eller kontakta vårt kansli och anmäl er.

SBU:s organisationsöversyn har kommit en bra bit på vägen. Undersökningen genomfördes under våren med webbenkäter till medlemmar/båtägare, styrelserna i båtklubbar samt båtförbunden. Alla tre målgrupper har fått något olika frågor, men temat är övergripande detsamma; kännedom om och inställning till SBU. Antalet intervjuer uppgick till 21 Båtförbund, 492 Båtklubbar och 1 593 medlemmar. Målet med organisationsöversynen är att bilda en modern organisationsstruktur där det finns en samsyn i SBU gällande dess Uppdrag, Verksamhet, Organisation och Finansiering. Tidsplanen för organisationsöversynen är att olika grupper inom organisationen under 2023 ska analysera och diskutera för att under 2024 kunna slutrapportera organisationsöversynen på en eventuell extra Båtriksdag.

Jag hoppas att vi får en bra och lång båtsommar med bra väder. Jag önskar er en riktigt skön sommar!

Christer Eriksson

Ordförande, Svenska Båtunionen