30 maj, 2023

Volvo Penta presenterar ny Joystick Driving med integrerad växling, styrning och gas

Volvo Penta tillför en ny nivå till sin Joystick Driving, som introducerades 2012. Den nya versionen omfattar integration av växling, gas och styrning – i en enda joystickkontroll med en hand.

De nya funktionerna gör joystick ännu enklare än tidigare. Man trycker joysticken framåt för att lägga i växeln, för den snabbt upp eller sakta ner för att justera båtens hastighet och släpper den för att hålla en viss fart. Accelerationen är proportionell mot joystickens vinkel. När joysticken dras tillbaka minskar gasen och båten stannar. För att ytterligare förbättra körupplevelsen ger elektronisk växling mjuk acceleration och inbromsning.

När du aktiverar joystickfunktionen visas förarinformationen – växel, hastighet och kurs – automatiskt i Volvo Pentas glascockpitdisplay. Man kan även skräddarsy joystickens information för att visa den information man vill se för att få full kontroll.

 

– Funktionen i vår nya joystickkörning är så sömlös och intuitiv att du känner att den har funnits där för alltid, säger Anders Thorin, produktplanerare för marinelektronik på Volvo Penta.

– Integrerad växling, gas och styrning i samma reglage ger en helt ny körupplevelse där joysticken kan användas för hela resan utan att behöva röra vid ratten eller kontrollspaken.

Den nya joysticken är designad med stort fokus på effektivitet och komfort. Den levererar nya standarder för cruising med nya möjligheter att skräddarsy funktioner. Joysticken kan installeras på förarsätets armstöd för att ge en ergonomisk körställning.

Båttillverkare kan skapa helt nya förarmiljöer i olika båtar med sina OEM-installationer (Original Equipment Manufacturers).

– Vi föreställer oss ett fundamentalt skifte i framtida design av förarplatser. Ett användarcentrerat tillvägagångssätt kommer att stå i centrum och vi utvecklar lösningar som underlättar skapandet av förarplatser skräddarsydda för individuell komfort, effektivitet och säkerhet. Med vår nya joystickskörning kan du få en sömlös upplevelse utan att behöva lämna förarstolen eller flytta handen mellan olika kontroller, säger Anders Thorin.

Joystick Driving kommer att finnas tillgänglig som en uppgradering för dem som redan har Joystick Steering ombord och den senaste generationen av elektronisk kontroll (EVC 2). Den kan också installeras som en ny funktion för dem som vill ha elektrisk styrning, Volvo Penta autopilot och en Volvo Penta glascockpit display.