31 maj, 2023

Kristoffer Appelquist gör premiär som sjömentor

Under våren lanserade försäkringsbolaget Alandia Bryggan – ett mentorprogram där sjösugna båtamatörer får chansen att inspireras till ett tryggt båtliv av en erfaren båtprofil. De förväntansfulla adepterna har nu varit ute på ett första, lärorikt och inspirerande möte med sina mentorer.

Pressmeddelande:

Sommaren har anlänt till Sveriges södra delar och nu står inte många kölar torra. I en hamn utanför Stockholm mötte två förväntansfulla adepter sina mentorer för första gången. Bland de många sökande knep Nathalie Tuokko och Andreas Andersson Åkerling två av de åtråvärda platserna.

– Att få guidning av en erfaren båtmänniska är en enorm lyx. Jag hoppas det här mentorskapet ska göra mig mer trygg ombord – och att jag tar mig ut i min båt mer ofta, säger Andreas Andersson Åkerling, som är adept åt komikern Kristoffer Appelquist.

Andreas tog förarbevis för två år sedan och i slutet av förra sommaren köpte han sin första egna motorbåt. Mentorskapet Bryggan blir en perfekt fortsättningskurs i livet ombord en motorbåt.

– Jag vill känna mig bekväm och trygg på sjön, med allt vad det innebär, säger Andreas. Framför allt att våga manövrera båten helt ensam och lägga till i naturhamnar. Det är där man verkligen upplever magin med skärgården.

Kristoffer Appelquist, komiker, tv-personlighet och hängiven båtentusiast, njuter av mentorskapet.

– En dag på sjön är en bra dag, säger Kristoffer Appelquist. Nästa steg i mentorskapet är att jag ska vara med när Andreas sjösätter sin båt. Och så har jag lovat en rolig utflykt tillsammans till Lådnamacken.

Motorbåtsentusiasten Annika Trogen arbetar dagligen med att utbilda kvinnor i att köra motorbåt. I Bryggan tar hon sig an adepten Nathalie Tuokko. Nathalie arbetar inom hotellnäringen i Stockholms skärgård, men har hittills inte kunnat ta del av skärgårdslivet fullt ut då hon saknat tillräcklig sjövana. Därför ansökte hon till mentorprogrammet.

– Jag ser fram emot att bli självständig på havet, att slippa vara beroende av andra. Sedan är det kul att lära sig något nytt senare i livet, att utmana sig själv, säger hon.

På dagordningen står bland annat att öva på att ta sig ut på ett säkert sätt genom trånga hamnar, samt genomgång av nybörjarmisstag.

– Även jag klantar till det ibland, säger Annika Trogen. Så är båtlivet. Du kan inte styra naturens krafter, vilket är charmen. Vinden vänder.

Fler inblickar och lärdomar från mentorparens lektioner hittar du i Alandias sociala medier under båtsäsongen 2023.