30 maj, 2023

Bosch visar elektriska drivlinor för båtar

Bosch ska börja leverera komponenter och system för elektrifiering av båtar. De använder beprövad teknik från fordonssektorn för att säkerställa system som är tillförlitliga och robusta.

Allt strängare lagkrav och ökande efterfrågan från kunder på miljövänlig och tyst framdrivning av båtar förstärker trenden med elektriska drivlinor. Bosch erbjuder därför lösningar för fritidsbåtar och motoryachter upp till 24 m längd, vilket gör det möjligt för varv och båtbyggare att snabbt och enkelt implementera systemen.

Boschs system för båtelektrifiering består av en elmotor med backslag, en växelriktare med integrerad DC/DC-omvandlare och en elektrisk styrenhet. Detta inkluderar hårdvaran och en skalbar mjukvaruplattform, som gör att systemet kan skräddarsys efter olika krav.

Den specifika designen av systemets 400 V permanentmagnet och synkronmotor kännetecknas av mycket hög effektivitet. Motorn finns i två effektklasser, 90 respektive 140 kW. Kompakta mått gör att båda versionerna kan byggas in även i trånga motorrum, vilket underlättar eftermontering av befintliga applikationer. Vid utvecklingen av invertern la Bosch särskild vikt vid kompakthet och enkel installation. Den låga totalvikten hos komponenterna hjälper till att öka båtens räckvidd.

Alla komponenter i det elektriska drivsystemet erbjuder mycket hög lönsamhet, tillförlitlighet och robusthet, eftersom de är baserade på beprövade teknologier som Bosch har använt framgångsrikt i flera år inom bilindustrin och kommersiella fordon, till exempel entreprenadmaskiner.

Bosch-konceptet för elbåtar erbjuder också stor flexibilitet, eftersom kunderna kan använda det övergripande drivsystemet som ett skräddarsytt komplett paket eller bara integrera enskilda komponenter i ett eget system. Bosch Engineering stödjer kunderna med att integrera drivningen i båten och att tillämpa systemet på de specifika driftsförhållandena för applikationen.

Boschs elektriska drivsystem gick i serieproduktion hos en pilotkund i början av året. Flera system testas för närvarande och under de närmaste månaderna.