28 juni, 2023

Axopar Boats investerar i Evoy för att ”stärka utvecklingen av elbåtar”

Axopar tar ytterligare steg för att leda övergången mot elektrifiering av båtar och ett mer hållbart båtliv. Detta sker genom att tillföra betydande kapital och en ägarandel på tio procent i Evoy, den norska tillverkaren av helt elektriska inom- och utombordsmotorlösningar för fritids- och kommersiell marin användning.

Evoy får även nytta av Axopars omfattande återförsäljarnätverk och värdefulla expertis inom båtbygge tillsammans med betydande ekonomiskt stöd och framtida beställningar. Värdet av dessa uppges vara över 1 M EUR enbart under 2023.

Axopar säger att de kommer att ”gynna alla båttillverkare som funderar på att elektrifiera sina båtar” och kommer att ”arbeta nära Evoy med deras framtida utveckling för att säkerställa enkla, lättinstallerade och strömlinjeformade nyckelfärdiga lösningar som erbjuds från Evoy”. Båda företagen strävar gemensamt efter att påskynda och göra införandet av elektrisk framdrift så enkelt och tillgängligt som möjligt för alla.

Den första prototypen, Axopar 25 Electric, visades upp på den flytande båtmässan i Cannes ifjol och har därefter ställts ut på flera båtmässor. Genom att utmana rådande industrinormer vill Axopar visa att elbåtar kan konkurrera och erbjuda hållbara alternativ till traditionella förbränningsmotordrivna båtar.

– På den här resan har Evoy visat sig vara en perfekt match för Axopar. Vårt uppdrag tillsammans är att inspirera och katalysera en bredare rörelse mot hållbart båtliv, uppmuntra andra båttillverkare att också investera i elbåt, med utveckling till fullskalig serieproduktion. Vi tror att elektrifieringen kommer att växa stegvis och vi kommer att vara tillsammans i framkant av utvecklingen, säger Jan-Erik Viitala, grundande partner Axopar Boats.