3 augusti, 2023

Examensarbete blev unik elbåt med solcellsladdning

Klasskamraterna Gabriel Häggmyr och Johnny Jacobsen vid Karlstad teknik center konverterade en båt på ett unikt sätt när de skulle göra sitt examensarbete. Båten är en amerikanska V8-båt som nu fått eldrift.

Gabriel och Johnny är i slutstadiet av en utbildning till automationsingenjörer på Karlstad teknik center. De håller på att bygga på båten, som blir en PLC-styrd (programmerbart automatiskt styrsystem) elbåt.

– Jag och Johnny programmerar och konstruerar medan Custom Electro samt NK svets och montage bidrar till arbetet och även sponsrar oss, säger Gabriel Häggmyr.

Båten är en Sunbird daycruiser från 1991. Tidigare hade den en Ford V8 förbränningsmotor. Nu är den utrustad med tre elmotorer, varav två styrs via programmeringsteknik och elservon. Den tredje motorn är en nödmotor och trollingmotor.

– Tanken är att den ska gå att parkera i sidled utan bogpropeller, berättar Gabriel.

Solcellerna ombord laddar alla batterier i båten så att den ska vara helt självförsörjande av energi vid normal användning. Cirka 800 Ah är monterade i båten för både belysning ljudanläggning och drift.

Info: Gabriel Häggmyr: gabrielhaggmyr@gmail.com