12 september, 2023

XO DFNDR A8 – gjord för ”moderna och seriösa båtägare”

Den finländska båttillverkaren XO Boats lanserar sin första helt aluminiumtillverkade båt, XO DFNDR A8. Det är en praktisk ”speedster”, gjord för “moderna och seriösa båtägare som har en aktiv livsstil”. Båten har premiär på Cannes båtmässa 12–17 september.

XO DFNDR A8 är en sluten walkaround T-Top båt tillverkad av 10/5 mm marinaluminium. Båten kan utrustas med 2×200 hk eller 1×400 hk utombordsmotorer, vilket ger en toppfart på +50 knop.

– Vi ville skapa en båt med XO:s spets, hållbarhet, robusthet och lätthet för sitt båtsegment. Under designprocessen tittade vi noga på båtar av olika kategorier, från RIB-båtar till motorbåtar, och funderade på hur vi kunde kombinera alla de bästa egenskaperna i en båt med aluminiumskrov, säger XO:s VD Erkki Talvela.

XO DFNDR A8 har flera olika designval för mångsidig användning. Det upphöjda fördäcket fungerar som en plattform för sportfiske eller kan täckas med en bekväm solsäng. Den billiknande vindrutan går från däcksnivå mot glastaket, vilket ger både UV-ljusskydd och panoramautsikt. Den har åtta sittplatser i tre rader, med alla säten vända framåt. Pilot- och Co-pilotsäten kan väljas som fullt stötdämpande säten för att ge en säker färd, även under de tuffaste förhållanden.

XO DFNDR A8 har också plats för övernattning med en koj för två under fördäcket. En stötfångare i RIB-båtsstil är placerad runt båten för ultimat skydd och komfort.

Genom att kombinera modern, skandinavisk minimalism med italiensk-inspirerad design och de bästa aluminiumlegeringarna som finns, är XO DFNDR A8 en unik båt utan match från någon annanstans, säger XO.

– När vi började designa A8 var vårt mål att skapa en båt så snygg att man inte skulle tro att den är helt i aluminium. Vi är stolta över att ha kunnat kombinera aluminium och high-end design. Vi har drivit vår kreativa förmåga att hitta och skapa de rätta metoderna för att tillverka aluminiumbåtar som denna”, säger Jaakko Kantola, Design Lead för XO Boats.

Innovationerna bakom skapandet av XO DFNDR A8 gör också massproduktionen av aluminiumbåtar enklare. Den nya modellen kommer att ha ett bra förhållande mellan kvalitet och pris vad gäller dess klass, storlek och utmärkta materialval.

XO DFNDR A8 visas för första gången på Cannes Boat Show 2023 denna vecka.

Fakta XO DFNDR A8
Längd:          8,1 m
Bredd:          2,67 m
Djup:             1,05
Personer:     8
Bränsle:       375 liter
Motorer:       2×200 hk eller 1×400 hk
Toppfart:      +50 knop

Info:              www.xoboats.com