27 september, 2023

Svenskdesignad yacht på Monaco Yacht Show

Atla Yachts Explorer 150 är en av de yachter som visas på den nu pågående Monaco Yacht Show. Den lyxiga båten är resultatet av ett samarbete mellan Mannerfelt Design i Täby och holländska Zwijnenburg Yachting. Leveransen är planerad till 2026.

Mannerfelt Design Team har gått samman med en av Hollands största familjeägda yachtvarv för att skapa det nya yacht märket Atla Yachts.

– Jag är på Monaco Yacht Show för att lansera en ny och unik yacht som jag har designat. Svensk design möter holländskt byggkvalité, säger Ted Mannerfelt.

Båten har en modern Explorerstil med många fina funktioner som bara de största yachterna normalt sett har. Stort fokus har varit att göra den nya yachten så bra för miljön som möjligt med ett skrov som är extremt lätt att driva. I marchfart behövs bara 350 kW effekt.

– Det finns fyra olika miljömässiga alternativ att driva yachtens eldrivna poddarna så man kan färdas helt utan utsläpp om man önskar.

Det nya varumärket lanseras i samarbete med en av Monacos största yachtmäklare, Y.CO. De understryker att den nya yachten har en revolutionerande skrovdesign som erbjuder effektivitet och komfort samtidigt som yachten, som tog två och ett halvt år att bygga, har en skandinavisk design.

Den 45,15 m långa yachten har dieselelektrisk drift och en havsgående räckvidd på 4 000 M vid marschhastighet. Enligt Mannerfelt är 45 m längd den perfekta storleken för att ge tillgång till avlägsna områden utan att kompromissa med den lyxiga komforten ombord.

Designens moderna skandinavisk stil, av Ted Mannerfelt, märks i allt från yachtens eleganta yttre profil till de moderna och luftiga interiörerna med fönster från golv till tak och en öppen, central trappa. Det finns en mängd olika utrymmen ombord, inklusive ett stort område på huvuddäck akterut som har en stor pool, utrymme för uteservering på däcket och ett soldäck med mer utrymme för solbadande, fler sittplatser och en bar. Atla Yachts Explorer 150 är designad med en layout med sex hytter där ägarhytten ligger på huvuddäcket. Det finns fem gästhytter på nedre däck, men detta kan anpassas för att passa ägarens krav.

Yachten är konstruerad för att medveten cruising med HVO-bränsle som primärt bränsle. Det ger ett lägre koldioxidavtryck och som alternativ har yachten möjlighet att ha en metanolmotor eller bränslecell. Dessutom finns det också ett hybridalternativ som har ett batteriutrymme. Dessa alternativ är delvis möjliga tack vare den effektiva skrovformen som kräver endast 350 kW i marschfart. Både exteriör och interiör är byggda i hållbara material.

En generöst tilltagen pool på akterdäcket understryker yachtens lyxiga komfort. Under den finns plats för en 7 m tender och två vattenskotrar medan det på övre däck finns flera områden för avkoppling, solbad eller uteservering.

Fakta Atla Yachts Explorer 150

Length:                        45,15 m

Beam:                          9,7 m

Draft:                            2,5 m

Vikt:                              499 GT

Marschfart:                  9 knop

Toppfart:                      12 knop

Kabiner:                       6

Besättning:                  9

Byggare/varv:             Zwijnenburg Yachting

Interiördesigner:         Koncept

Exteriördesigner:       Mannerfelt Design Team

Konstruktion:              Kramer Marine Engineering

Info:                              https://y.co/yacht/atla-yachts-explorer-150