27 september, 2023

Västkustens laddningskorridor byggs ut

Aqua superPower sätter två nya Aqua 75 marina snabbladdare i drift längs Sveriges Västkust. Förra året fick Lyckans Slip Marina i Fiskebäckskil Sveriges första Aqua superPower marina snabbladdningsnätverk. Med nya installationer i Kungshamn och Hamburgsund, och fler installationer på gång i närtid, skapas en omfattande laddningskorridor.

Pressmeddelande:

Med över 800 000 fritidsbåtar har Sverige väldigt många fritidsbåtar per capita. Miljömedvetna småbåtshamnar är avgörande för att skydda miljön i dessa orörda vatten.

Kungshamn och närliggande Smögen är kända för sin närhet till havet, fina båtfaciliteter och är bland Sveriges mest älskade semesterorter.

– Vi är mycket glada över att vara värd för Aqua 75 snabbladdare för elbåtar i Kungshamn. Detta initiativ ligger helt i linje med vårt engagemang för en ren, elektrisk och miljövänlig båtlivsstil. Samtidigt som vi initialt betjänar fritidsbåtar ser vi fram emot att utöka denna elektriska strategi till färjor och kommersiella fartyg tack vare Aqua superPower, säger Mats Andersson, vd för Kungshamnsfiskarna.

Hamburgsund ligger mellan fastlandet och ön Hamburgö, en plats som erbjuder en vacker utsikt över skärgården och Bohusläns natur. Denna historiska bosättning, som går tillbaka till 1585, spelade en central roll i sjöfart och handel, som förbinder Norge, Göteborg och Bohuslän.

– Att installera snabbladdning för elbåtar är avgörande för den utbredda användningen av elbåtar. Vi har sett ett växande intresse för elbåtar runt om i Hamburgsund och vi vill skapa rätt förutsättningar för både lokalbefolkning och besökande gäster att vara en del av denna övergång. Att samarbeta med Aqua superPower, de globala marina snabbladdningsexperterna med ett lokalt team i Sverige, uppbackat av certifierad marin teknik och 24/7 kundservice, ger en säker och hållbar lösning, säger Hans Gunnarsson, Gunnar Johansson & Co. AB.

Aqua superPower ligger i framkant av den elektriska båtrevolutionen. Företaget erbjuder marinor och platser vid vattnet möjligheten till miljövänligt skifte utan några initiala kostnader. Båtanvändare kan komma åt Aqua-nätverket via den säkra appen eller RFID-kortet, vilket underlättar upptäckt av laddningsplats, navigering och hantering av laddningssessioner.

– Den Västsvenska marina laddningskorridoren expanderar, vilket återspeglar den växande efterfrågan på rena elektriska båtar. Jag är glad över att två kustsamhällen, Hamburgsund och Kungshamn, nu är en del av Aqua superPowers laddningsnätverk. Tillgång till laddning som ger en pålitlig och säker ”plug & go”-upplevelse, funktioner som synlighet och frekventa laddpunkter, är avgörande för fritids- och kommersiella båtägare om de ska utveckla förtroendet för att övergå till elbåtar med nollutsläpp. Det är vår ambition att bygga ut denna laddningskorridor för att på sikt göra det möjligt att åka elbåt från Göteborg till Oslo i Norge utan räckviddsångest, kommenterar Niclas Wulker-Petterson, Business Development Manager, Nordics, Aqua superPower.

Företaget utvecklar ett helt integrerat laddningsekosystem som är kompatibelt med de flesta fritids- och kommersiella el- och hybridbåtar. Ytterligare laddare planeras att läggas till Aqua superPowers laddningskorridor längs den svenska Västkusten i år, med betydande utbyggnadstillväxt därefter.

Info: www.aqua-superpower.com