10 oktober, 2023

Tohatsu och Honda utvecklar elektrisk utombordare

Det kommer allt fler elektriska båtmotorer, även från de stora japanska motortillverkarna. Detta enligt ett nytt, gemensamt avtal mellan Tohatsu och Honda om utveckling för elektriska framdrivningssystem för mindre båtar.

Honda visade denna prototyp till elutombordare på mässan i Genua.

På den stora på båtmässan i Düsseldorf i januari i år visade Honda ett batteri som kan användas i motorerna. Ofta är det så nyheter presenteras när mindre delar testas på besökarna på någon stor mässa. Därefter lanseras hela produkten.

Tohatsu Corporation är en stor tillverkare av utombordare. Företaget har tidigare byggt många mindre modeller även till andra välkända märken, bland andra Mercury. Nu har Tohatsu bekräftat sitt utvecklingsavtal med Honda R&D Co för att samarbeta för att producera en 4 kW elmotor för mindre båtar. Enligt avtalet ska Tohatsu utveckla den ”mekaniska strukturen” inklusive växellådan och den nedre enheten medan Honda utvecklar den elektriska drivenheten, det vill säga motorn.

Elmotorn kommer troligen att använda Hondas Mobile Power Pack avtagbara batterisystem. Det är ett 50 V, 26,1 Ah litiumjonbatteri med en kapacitet på 1,314 kW som kan laddas på fem timmar. Tohatsu säger att det siktar på att påbörja fälttestning av 4 kW-motorn inom en snar framtid.