17 oktober, 2023

Candela börjar producera C-8 ”powered by Polestar”

Produktionen har börjat av C-8 ”powered by Polestar”. Det är en variant av den svenska elbåtstillverkarens daycruiser, som därmed inleder en ny era där elbåtar kan köra mycket längre än tidigare på varje laddning.

Efter att nyligen ha satt ett 24-timmars räckviddsrekord för elektriska båtar med en prototyp tillkännager Candela att de startar produktionen av den första C-8 ”powered by Polestar” i sin fabrik i Stockholm.

Den Polestar-drivna versionen av Candelas C-8 daycruiser, som tillkännagavs i januari, använder samma 69 kWh batteripaket och DC snabbladdningsteknik som den elektriska bilen Polestar 2, i ett standardutförande med enkelmotor.

Detta innebär inte bara en elektrisk räckvidd på upp till 57 sjömil vid 22 knop utan också att C-8 är den snabbast laddade elbåten på marknaden. Den är därmed redo att fullt ut utnyttja de marina DC-laddningsnätverk som byggs ut i USA och Europa.

Prestandan hos C-8 ”powered by Polestar” demonstrerades nyligen när prototypen satte ett globalt distansrekord för elbåtar, som färdades 483 miles inom 24 timmar, möjliggjort av DC-laddning.

Med förmågan att kryssa i hastigheter upp till 27 knop och ladda batteriet på bara 35 minuter via likströmsladdning har den Polestar-drivna C-8 en elektrisk räckvidd som är 2–3 gånger större än traditionella motorbåtar, men den laddas snabbare.

Sådana egenskaper gör den lika lämplig för spännande dagar av vattenskidor och långväga resor mellan samhällen vid vattnet, med sin bekväma stuga som erbjuder alla bekvämligheter för övernattningar.

C-8 ”powered by Polestar” finns i tre versioner; som en öppen daycruiser, en väderskyddad hardtop och en T-topmodell för soligt klimat.

Candela C-8 är också tillgänglig i en begränsad Polestar-utgåva, som kombinerar Polestars skandinaviska inslag av lyxig EV-design med Candelas innovativa elektriska bärplansbåtsteknik. De skräddarsydda designkedjorna inkluderar en ny enfärgad ljusgrå färg, specialdesignad stolsklädsel och bärplansmålade i ikoniskt svenskt guld.