26 oktober, 2023

Sadelmakaren som även hjälper båtägare

Isa Yasmine Persson är sadelmakaren som sadlade om och även hjälper båtägare och andra som vill fräscha upp textilier. Hennes företag IY Båt – Interiör & Reparation finns i Malmö.

Isa Yasmine är utbildad bilsadelmakare på yrkeshögskolan i Leksand. Utbildningen heter “Hantverkslärling inriktning Bilsadelmakare”, där eleverna under cirka två år går som lärling hos en mästare.

– Jag gjorde min utbildning hos Ulf Segelström i Trelleborg på US Inredningar. Arbetet bestod till största delen av amerikanska bilar från 50- och 60-talet, men även andra veteranbilar som till exempel Alfa Romeo. Där tillverkade vi all interiör till hela bilen, mattor, säten, innertak, dörrsidor och även renoverade gamla och söndriga stommar. Så en arbetsplats där jag arbetade med både stoppning, sömnad, infärgning av läder, träabeten även metallarbeten och montering av diverse innertak och suffletter. Det var en väldigt lärorik tid där jag fick en bred kompetens inom hantverket, säger Isa Yasmine.

– Jag har även varit på Windy Boats i Västervik, där jag hjälpte till med att klä in stora paneler och även tillverkade mattor. Jag stöttade även ett specialprojekt med takpaneler i taket som sedan kläddes in i läder. Det var en väldigt häftig arbetsplats där detalj, precision och lagarbete var viktigt.

Att Isa Yasmine fick denna möjlighet var tack vare en kontakt med hantverkaren Micke Myrsäter. Han hade sett Isa på Facebook och var imponerad av hennes hantverk och passion för yrket. Det var av honom som Isa Yasmine fick möjligheten att komma till Västervik och arbeta på Windy.

Isa Yasmine har även arbetat på bilföretaget Koenigsegg i Ängelholm, en tillverkare som många vill jobba med.

Efter Koenigsegg flyttade Isa Yasmine till Mallorca och arbetade hos en kvinna som hade stor erfarenhet av segling och vars man var världsmästare i segling. Hela familj var duktiga hantverkare, de producerade och reparerade allt från segel till interiör.

– Att få arbeta med henne var lärorikt och gav mig en bred kompetens av problemlösning hur man reparerar, men även hur man gör helt nyproducerade produkter efter kundens önskemål, säger Isa Yasmine.

– Efter ett par månader började jag känna mig redo att starta egen verksamhet. Efter att ha varit på Mallorca hade jag ett brinnande intresse för båtar, det följde med mig hem tillbaka till Sverige. Då bestämde jag mig för att i första hand fokusera på båtar i min verksamhet.

Isa Yasmine köpte mig en Sailrite symaskin från USA, som klarar av att sy i alla olika sorters material och tjocklekar.

– Valet av symaskin går i linje med min verksamhet. Jag vill bygga upp en verksamhet som skall värna om vad vi har idag och ta hand om miljön. Att istället för att nyproducera allt, istället tänker om och reparerar befintliga tillgångar. Med en portabel symaskin kan jag även förflytta mig ut nära hamnarna och reparera kapell och dynor etc. på plats, istället för att få massa onödiga körningar, framför allt om flertal båtägare har reparationer som skall utföras på samma gång, i samma hamn. Jag pratar även mycket med båtägare hur man kan bevara det befintliga och reparera istället för att göra allt nytt om det ej behövs.

Isa Yasmine Persson finns på Facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100086567633338